Just nu är 144 restips publicerade

Är det säkert att resa till Afrika?

01.04.2013 · Posted in Afrika

Afrika var länge ett område i världen dit vi svenskar inte ofta reste. De senaste åren har det dock ändrats betydligt och förutom solresorna till medelhavsländerna i norra Afrika finns det nu betydligt fler afrikanska destinationer i resebyråernas kataloger. Den afrikanska kontinenten erbjuder en bred variation av resetyper och du kan hitta allt från ”sol och bad” till mer äventyrsinriktade resor som exempelvis safari och liknande.

Det pågår ständigt konflikter och oroligheter runt om i världen och ibland är det så att utrikesdepartementet avråder svenska medborgare från att resa till vissa länder eller områden. Förutom till rena krigshärdar kan det handla om länder där det råder politisk instabilitet med kravaller eller folkliga uppror som följd.

I skrivande stund avråder UD från resor till 38 olika områden i världen på grund av krig eller krigsliknande tillstånd. Den absoluta majoriteten av länderna ligger i Afrika där det just nu, sorgligt nog, pågår en stor mängd väpnade konflikter.

Centralafrikanska republiken, delar av Egypten, Kongo och Elfenbenskusten är några av de platser som för tillfället finns med på UD:s lista över resmål som man bör undvika och man vill känna sig trygg.

Afrika är en gigantisk kontinent och givetvis kan man inte säga generellt att det är farligt att resa till Afrika. Det handlar så klart om vart du reser och hur du reser. Det finns många länder som kan erbjuda fantastiska upplevelser och där säkerhetsläget är mycket stabilt. Reser du med svenska resebyråer kan du känna dig trygg i att du hamnar på platser som inte finns med på UD:s lista.

Oftast får turister vara i fred, även när det är oroligheter i ett land. Att angripa turister är nämligen inte det smartaste man kan göra som rebell om man vill få igenom förändringar i sitt hemland. Man är nämligen beroende av omvärlden och att angripa utländska medborgare är snarare kontraproduktivt.

Om du har bokat en resa till något land, var det än ligger i världen så kan du alltid avboka den kostnadsfritt om just den destinationen skulle dyka upp bland de länder som UD avråder från att resa till. Man ska dock komma ihåg att det handlar om en avrådan. Ingen kan tvinga dig att avstå från att resa och i slutändan är det alltid ditt eget beslut. Om du väljer att resa ska du tänka på att din reseförsäkring förmodligen inte gäller och om du skulle hamna i knipa är det inte säkert att du kan få hjälp hos exempelvis en svensk ambassad.

Vi tycker absolut att du ska resa till Afrika om du får möjlighet. Det är en fantastisk kontinent som erbjuder upplevelser och miljöer som är helt omöjliga att få uppleva i Europa. Glöm dock inte bort att kolla säkerhetsläget!

Comments are closed