Just nu är 144 restips publicerade

Egypten – faraonernas land

01.23.2013 · Posted in Egypten

När jag var typ 24 år så upptäckte jag det här med att resa runt i världen. Jag har inte besökt alla länder som finns, men jag har åtminstone varit i alla världsdelar. Jag har samlat på mig massor av erfarenheter och kunskaper om olika resmål runt om i världen och jag är också en ganska van backpacker och resenär nu för tiden.

I det här resetipset tänkte jag fokusera lite på en resa jag gjorde till Egypten för ett antal år sedan. Detta var innan den så kallade arabiska våren och på den tiden härskade fortfarande president Mubarak i landet.

Egypten ligger i nordöstra Afrika och är historiskt sett en mycket intressant plats. Här fanns en av de första högtstående civilisationerna och det som är allra mest fantastiskt är att det idag, flera tusen år senare, finns så många spår kvar av den tiden. Vi har sfinxen, vi har pyramiderna och vi har till och med kvar en och annan mumifierad farao. Det är givetvis helt unikt och faktum är man för bara något år sedan startade en mordutredning som handlade om hur den unge faraon Thutankhamon dog. I och med att kropparna finns kvar så hoppades man, med den obduktionsteknik som finns idag, kunna säga mer om hur dödsfallet gick till. Det vore onekligen spännande om det skulle gå hitta en mördare med hjälp av DNA. Men det är nog för mycket begärt. Det som kom fram i analysen var dock att han var ganska inavlad. Troligen var hans föräldrar syskon eller åtminstone väldigt nära släkt. Den mytomspunne konungen över det egyptiska riket var nog inte fullt så graciös som historieskrivarna framställer honom. Liten, sjuklig och missbildad är nog en mer korrekt bild egentligen. Nåväl, det var egentligen en parentes.

Pyramiderna är några av de mest imponerande skapelserna vi har här på jorden. Det är ingen som riktigt vet hur det gick till när de byggdes; hur de enormt tunga stenblocken sattes på plats. Förmodligen var det en hel del slavar som fick sätta livet till under de här byggprojekten som ofta pågick i många, många år.  Hur som helst så är resultatet av deras blod, svett och tårar helt fantastiskt. När man står där i skuggan av pyramiderna så känner man sig väldigt liten. Det är en sak som är säker.

Eftersom det finns så mycket att se i Egypten är det skönt att man även kan ägna sig åt sol och bad. Det gäller att hitta en bra blandning mellan historiska sevärdheter och avkoppling nämligen.

Jag har precis börjat att blogga på en ny reseblogg. Besök den jättegärna. Det finns inte så många inlägg ännu, men tanken är att jag ska fylla på både med nytt material från kommande resor och även lägga ut lite info och bilder från resor som jag har gjort tidigare. Välkommen!

Comments are closed