Just nu är 144 restips publicerade

Zanzibar och Tanzania

08.05.2015 · Posted in Afrika

Zanzibar är namnet på den vackra paradisön som ligger mitt ute i den indiska oceanen, strax utanför Tanzanias kust. Zanzibar är en autonom region, men tillhör officiellt Tanzania. Befolkningen på Zanzibar är till 99 % muslimsk, vilket märks tydligt när man kommer dit, iallafall om man vistas utanför turistområdena.

Det enda man får tänka på när man åker utanför turistområdena är att respektera deras kultur och regler. Till exempel ska man både som man och kvinna ha på sig respektabla kläder, shorts eller bikini är inte en respektabel klädsel utanför stranden. Framförallt för kvinnor gäller det att man följer dessa kulturella och religiösa regler.

Besöker man Stone Town, som är den största staden på Zanzibar så gäller dessa regler. Förutom något strängare regler så är Zanzibar ett riktigt paradis. Lokalbefolkningen är välkomnande och mycket trevlig så länge man visar respekt gentemot dem.

Runt omkring på Zanzibar finner man många kritvita stränder med turkost kristallklart vatten. Den bästa och mest kända stranden är Nungwi Beach. Läs mer i en komplett reseguide till Zanzibar

Tanzania

Tanzania är vårt riktiga hemland, det är härifrån de flesta moderna människor har sitt ursprung ifrån. För flera miljoner år sedan vandrade våra förfäder runt i Tanzania. På den tiden levde vi i ett jägar och samlare samhälle. Vissa av dessa traditioner finns fortfarande kvar i mindre byar på Tanzania. Lokalbefolkningen lever då simpelt genom jordbruk och jakt.

Runt omkring Tanzania ligger flera av världens största nationalparker, bland annat Serengeti och Ruaha nationalparken. Dessa är hem åt hundratals olika djurarter, varav våra mest älskade djur så som lejon, giraff, noshörning, flodhäst, leopard, gepard, apor och många fler.

Det är en häftig upplevelse att åka hit på Safari där man får komma nära djuren och få en oförglömlig upplevelse. Nationalparkerna är oerhört viktiga för att skydda djuren mot tjuvskyttar och människor som inte bryr sig om naturen.

Förutom djur och natur kan man besöka lokala byar eller Dar es Salaam. Dar es Salaam var tidigare huvudstad innan man utsåg Dodoma som officiell huvudstad. Dar es Salaam fungerar fortfarande i praktiken som centrum för landet och det är härifrån i stort sett all handel utgår ifrån.

Några andra platser som är värda att besöka i Tanzania är de så kallade kryddöarna som ligger strax utanför Tanzanias kust. Dessa hade tidigare en viktig betydelse för världshandeln och än idag kan man köpa kryddor och annat på dessa öar.

Läs mer om vad du kan göra i Tanzania i en komplett reseguide till Tanzania

Comments are closed