Just nu är 144 restips publicerade

Resa till Yerevan

05.07.2013 · Posted in Asien

Varma och idylliska sommarkvällar, en iskall öl på en uteservering medans man hör gatumusikanter som står och spelar en bit bort. Människorna som passerar en när man går längs de kullerstensbelagda gatorna i en stad som påminner om något från en saga. Välkommen till Yerevan – en oupptäckt pärla i det lilla landet Armenien.

Det var bara 20 år sedan kriget mellan Azerbaijan och Armenien upphörde, och den en gång spända samt laddade stämningen har äntligen börjat mynna ut i framtidshopp och tro. Armenien är ett land på uppsving inom turistsektorn, och Yerevan är landets främsta satsningsområde.

Sedan år 2007 har turismen ökat stadigt med cirka 25 % per år, fler och fler internationella företag har etablerat sig och resebyråer anordnar redan organiserade resor till landet. Armeniens huvudstad vid namn ”Yerevan” har idag enormt mycket att upptäcka och erbjuda sina besökare, allt ifrån storslagna operor i det kända operahuset till helgnöjen på en utav de många marknaderna.

Arkitekturen i staden är slående och påminner mycket om Europas kända turiststäder såsom Prag och Budapest – vilket inte är så konstigt. Det var snart 50 år sedan Yerevans huvudarkitekt Alexander påbörjade planeringen och sina visioner för staden, nämligen ett kulturellt centrum likvärdigt med Paris, Wien och St. Petersburg. Och han är på god väg – idag finns det en rad intressanta muséum, gallerior, utställningar och vackra utomhusparker i staden. Här finner man även en matkultur utöver det vanliga, och med armeniska restauranger i så gott som varenda övrig huvudstad i världen så förstår man varför.

Prisbilden är löjligt låg om man jämför med andra städer i Europa, och en taxiresa från Yerevans ytterkanter till centrum kostar bara 15 SEK. Här kan man även fynda varor och produkter på marknaderna och i köpcentrum till väldigt låga priser våra mått mätt – köp armenisk konjak, öl, handvävda mattor, träskulpturer m.m., listan kan göras lång!

Klimatet är helt underbart under sommar och höst, med soliga och långa dagar samt varma och ljumna kvällar. Ta en promenad i några utav Yerevans mycket kända parker, eller varför inte bevittna ljusshowen vid Republic square som innefattar både musik och färg? Oavsett vad du har tänkt att göra eller upptäcka i Yerevan så kommer du inte bli besviken – staden älskar sina turister och turisterna älskar staden!

Kriminaliteten i Yerevan är oerhört låg för att vara en stad på över en miljon invånare, våld och gatubrott är i princip icke existerande. Staden har även väl utbyggd och modern infrastruktur i form av 4G, tunnelbanesystem, spårvagnar och gott om gratis Wi-Fi. Du kan även hitta moderna amerikanska kedjor som Starbucks coffee, McDonalds och KFC – med andra ord, Yerevan har börjat att separera sin identitet som den forna sovjetiska staden till att bli en modern, hip och kulturell stad.

Att resa till Armenien är billigt, många lågprisbolag inom flygbranschen har börjat med flighter till Yerevan och det tar lika lång tid som att flyga till Turkiet. Yerevan har även en nyrenoverad och toppfräsch internationell flygplats – Zvartnots International Airport. Härifrån så avgår det flighter till hela Kaukasus-regionen, storstäder i Europa (exempelvis Berlin, Stockholm m.m.) samt till övriga destinationer i världen.

Yerevan är nästa stora resmål likt Prag eller Krakow, och det är nu innan alla andra hittar dit som man kan fynda flygbiljetter och hotell. Låter det som ett intressant resmål? Vill du veta mer? Läs en turistguide om Yerevan och börja planera din unika resa redan nu!

Comments are closed