Just nu är 144 restips publicerade

Koh Phangan Thailand Reseguide

11.04.2016 · Posted in Thailand

Koh Phangan – Party-ön nummer ett

Det råder knappast några tvivel om att Koh Phangan i Thailand inte är den mest idealiska semesterdestinationen för äldre personer och familjer. Låt oss tala i klartext: här talar vi om en av världens mest kända party-öar — en destination som alltså passar sig bäst bland det yngre klientelet. Koh Phangan är beläget ca 12 kilometer norr om Koh Samui.

Hit tar du dig lättast med båt, exempelvis från Surat Thani, Chumpon eller från Koh Samui. Merparten av de bungalows som erbjuds är förhållandevis enkla och billiga. Givetvis är det ingen överraskning att det främst är stora skaror backpackers som letar sig ut till ön.

Vilda och galna fullmånepartyn

Men vad är det då som i synnerhet kännetecknar Thailands främsta party-ö? Utan tvekan är svaret fullmånefesterna (Full Moon Parties) som hålls en gång i månaden. Bestämmer du dig för att besöka Koh Phangan under en fullmåneperiod kommer du finna dig själv mittibland ett stort, psykedeliskt, vilt och galet rave-party som aldrig tycks sluta. I alla fall om du befinner dig på Haad Rin-stranden när månen är som störst och lyser som klarast.

Det första fullmånepartyt på Koh Phangan hölls för så långt tillbaka i tiden som 20 år sedan, men då i klart blygsammare format än dagens versioner där antalet festdeltagare under högsäsongen kan vara så många som 10.000.

Det skulle vara synnerligen missledande att påstå att Koh Phangan hör till de mer konservativa delarna av Thailand. Eller åter för att tala i klarspråk: det är inte särskilt svårt att hitta de vanligaste partydrogerna här. Det behöver knappast påpekas i dessa digitala, upplysta tider att festernas negativa sidoeffekter är tydliga och således är vidtagandet av en stor portion försiktighet på sin plats om man planerar att åka hit.

Förutom fullmånepartyt finns det numera även ett halvmåneparty såväl som ett svartmåneparty — allt för att det ska finnas orsak att partaja merparten av tiden. Centrum för de månrelaterade festerna är alltså Haad Rin.

Icke-partyalternativ

Faktum är att så mycket som 70 procent av Koh Phangan är täckt av berg och tropisk skog. Vägarna, om de nu existerar över-huvudtaget, är allt annat än bra. Icke desto mindre erbjuder Koh Phangan mer än 30 stränder — av vilka många håller riktigt hög klass. För den resenär som börjat tröttna på dygnet runt-festandet kan Haad Khuat (”Flaskstranden”) vara ett bra alternativt ställe att uppsöka boende på.

Comments are closed