Just nu är 144 restips publicerade

Australien i våra hjärtan

01.08.2013 · Posted in Australien

Australien är landet som är en egen kontinent. Här är avstånden stora och det är inga som helst problem att spendera flera veckor som turist i detta jättelika land. Här kan du uppleva allt från vildmarksliv i obygden till pulserande storstadsliv i någon av de många storstäderna.

Den mest kända staden är Sydney. Här hölls bland annat sommar-OS år 2000 och staden stod då i centrum för världens uppmärksamhet i många veckor. Över 10 000 aktiva tävlade i ca 300 olika grenar och sammanlagt lockade spelen nästan sju miljoner åskådare.

Australien har befolkats av abourginer i tusentals år innan europeerna kom dit på 1700-talet. Australien var länge en brittisk koloni och banden mellan länderna är än i dag starka. Den första europeiska befolkningen i Australien var brittiska straffångar som skeppades till ”New south Wales”.

Sevärdheter i Australien

Den finns så klart massor av saker att se i Australien, men här listar vi några av guldkornen.

 • Operahuset i Sidney
  Det välkända landmärket, och det arkitektoniska mästerverket som inhyser Sidneys opera går inte att undanhålla i ett sånt här sammanhang. Varje år fotograferas miljontals turister framför denna byggnad, som troligen är en av väldens allra mest kända byggnadsverk. Jörn Utzon heter arkitekten bakom operahuset och han kommer från vårt södra grannland Danmark
 • Ayers Rock
  Ayers Rock kallas för Uluru av de australiensiska urinvånarna, aboriginerna. Det ä ren bergsformation som ligger i det norra territoret (Northern Territory). Det röda, platta berget är en riktig turistmagnet och toppen av Ayers Rock ligger 869 meter över havet.
 • Stora barriärrevet (Great barrier reef)
  Precis som namnet antyder så är stora barriärrevet väldigt stort. Det är faktiskt det största korallrevet i hela världen. Revet är ett så kallat världsarv, vilket bland annat innebär att det ska skyddas från att förstöras. Av naturliga skäl är revet en mycket populär plats för dykare. Dels på grund av korallernas skönhet, men även på grund av det rika djurlivet som finns i revet.
 • Rod Laver Arena
  Varje år i januari spelas i Melbourne den prestigefyllda tennisturneringen Australian Open är. Rod Laver Arena är centrecourten med plats för nästan 15 000 åskådare. Hit vallfärdar tennisfans från hela världen en gång om året. Turneringen är en så kallad Grand Slam-turnering, och att vinna här är en av världens fyra tyngsta titlar. Övriga Grand Slam-turneringar är Wimbledon i London, Franska öppna mästerskapet i Paris och US Open i New York.

Givetvis finns det mycket mer att säga om detta fantastiska land, men detta blir en liten försmak för er som planerar att åka dit. Jag har varit där redan, men jag kommer helt garanterat att åka dit igen!

 

Comments are closed