Just nu är 144 restips publicerade

Cooköarna – så långt bort man kan komma

06.04.2013 · Posted in Nya Zeeland

På andra sidan jorden, mitt i Stilla havet, ligger barfotaparadiset Cooköarna. Här kan man uppleva Pippi Långstrumps Söderhav med små kurrekurreduttöar som ligger som pärlor i det turkosa havet. Huvudön heter Rarotonga och inom 45 minuters flygtid så kan man komma till ännu fler paradisöar med laguner i otaligt antal blå nyanser.

Cooköarna består av 15 öar utspridda mitt i Stilla havets blå vatten. Detta är platsen för er som föredrar ljumma vindar, tropisk natur och vackra sandstränder. Här kan man hitta sin egen strand och ta dagen som den kommer.

På Rarotonga som är Cooköarnas största ö bor ca 13 000 människor av Cooköarnas totala befolkning på 18 000 invånare. Ön är ca 35 km i omkrets och man kan hitta vackra stränder runtom hela ön. Alla stränder är allmänna så det är bara att hitta sin egen favorit. Man kan hyra bil, moped eller cykel. Lokalt körkort krävs för moped och bil och köps (!) på polisstationen i Avarua. Det finns även bussar som går runt ön om man hellre vill passa på att resa kommunalt. Ett hett tips är att besöka en av Cooköarnas många kyrkor en söndag. Alla kvinnor är vitklädda och bär hatt och sjunger av hela sitt hjärta. Har man tur kanske man blir hembjuden till någon i lokalbefolkningen efter kyrkobesöket. En enastående upplevelse!

På Cooköarna hittar finns ingen massturism, inga höghus eller kända hamburgerkedjor. Ni kan finna en egen strand och det finns oftast inte parasoller och solsängar som kantar stränderna. Hotell och resorts finns i alla prisnivåer och service håller oftast god standard. Befolkningen är mycket välkomnande och ni möts med ett Kia Orana när ni möter någon. Att rekommendera är att man besöker minst två öar under sin vistelse på Cooköarna, den vanligaste kombinationen är Rarotonga och Aitutaki. Aitutaki räknas som en av Söderhavets vackraste laguner och är nästan så långt från civilisationen man kan komma. Här möts man av själva sinnebilden av Söderhavet – vajande palmer, kristallklart vatten och kritvita stränder. På Cooköarna är det barfotatempo när det är som allra bäst…

En resa till Söderhavet är en dröm som de flesta bär med sig. Man vill uppleva soldränkta stränder som kantas av korallrev, höra sånger och trummor från folk i Söderhavet, se deras danser dansas. Kanske funderar man på att gifta sig på en sandstrand – det går också bra! Det enda sättet att komma ut till olika önationer i Söderhavet är med flyg. Eftersom befolkningen är liten, går flygen inte alls lika ofta till och från öarna som vi västerlänningar är vana vid.

Specialistresebyrån på resor till Cooköarna, Söderhavsresor, har stor kunskap och erfarenhet av dessa destinationer och sätter samman program och skräddarsyr efter kundernas önskemål. Programmen är utförliga med dag-för-dag program och man passar gärna på att lägga in ett och annat smultronställe. Man använder sig av välkända internationella flygbolag med bra service och det går bra att göra stopp i längs vägen.

Comments are closed