Just nu är 144 restips publicerade

Cykeluthyrning och cykling på Djurgården

02.27.2013 · Posted in Europa, Sverige

Stockholm är en grön, lättillgänglig och vacker stad som bäst upplevs utomhus. För att lättare hinna med att se stora delar av staden föreslår jag en cykeltur som med fördel börjas på Djurgården som är en del av Nationalstadsparken. Nationalstadsparken är Stockholms största gröna lunga och sträcker sig från södra Djurgården till Hagaparken i norr. Om du inte har tillgång till en bra cykel finns det en bra cykeluthyrning i Stockholm med ett stort utbud av hyrcyklar.

För att lättare hitta runt Nationalstadsparken och förstå vad ni passerar har länsstyrelsen i Stockholms län tagit fram en cykelkarta över nationalstadsparken som presenterar tre cykelrundor i parken. Kartan finns att ladda ned eller att hämta i turistbyrån eller hos cykeluthyrningen ovan. Lederna är skyltade på ett diskret sätt med fyrkantiga bruna skyltar och det gäller att vara uppmärksam för att se skyltarna och det kan därför vara bra att ha kartan till stöd.

Om vi tänker oss södra Djurgården som utgångspunkt så kan ett bra förslag vara att försöka följa vattnet förbi Vasamuseet, bakom Gröna Lund till Djurgårdsstaden som är en fantastisk liten stadsbebyggelse från 1600-talet med faluröda hus och blommande stockrosor. Cykelvägen går vidare förbi skanseningången i riktning mot Waldemars udde där det blir en kortare tur innåt än innan cykelvägen kommer ned till vattnet igen. Nu kommer den kanske mest spektakulära cykelvägen som går mellan husen, precis vid vattnet med en underbar utsikt över Stockholms hamninlopp med Danvikstull på andra sidan vattnet. Efter en liten stund har ni kommit fram till Blockhusudden och slutet på Djurgården och därifrån väljer vi att cykla längs Djurgårdsbrunnskanalen tillbaka mot Östermalm om ni inte är intresserade av att cykla mot Gärdet och direkt vidare mot parkens norra delar.

Längs kanalen är det verkligen idylliskt och i hagarna finns det ofta kossor eller får. Vid Isbladskärret finns ett av Stockholms bästa fågelskådarplatser. På vägen får ni inte missa det Kungliga Rosendals slott och efter ett besök på slottet passar det bra med ett besök och en fika på Rosendals trädgårdar innan cykelturen avslutas med att gå förbi Lejontorget med Stavskyrkan som inrymmer Biologiska museet, Skånska gruvan och det storslagna Nordiska museet.

Ha en trevlig tur!

Comments are closed