Just nu är 144 restips publicerade

De vackraste småbyarna i italienska Abruzzo

05.10.2013 · Posted in Europa

Abruzzo ligger i hjärtat av Italien. Denna något okända region ruvar på ett fantastiskt kulturarv av konst, kultur och traditioner. De gamla små bergsbyarna som ligger utspridda över hela regionen har bevarat sin charm från förr, med många antika traditioner och konsthantverk som än idag är mycket levande. Byarna i Abruzzo lever i perfekt harmoni med det omgivande böljande landskapet. Många av dessa byar är nästan helt intakta.

Vid ett besök i Abruzzo och dess byar är det som om tiden stannar. Det förflutna tycks återupplivas bland stenhusen som klättrar upp längs sluttningar och över kullarna. Man kan nästan känna historiens vingslag som präglat den konst och arkitektur som överlevt tidens gång. Abruzzo är en resa genom magiska platser, där man upplever historiens alla färger och förnimmer den storslagenhet antiken lämnat efter sig. Abruzzo är en region som visar sina skatter i små doser. Små byar och städer ligger gömda i ett magnifikt landskap likt utspridda pärlor. Här smälter kultur, konst och arkitektur samman med berg, dalar, forsar och alpängar som omsluter den som ger sig in i det verkliga sagolandskapet.

Hela 21 byar ingår i listan på de byar som nominerats som de vackraste i Italien. Nomineringen utgår ifrån byarnas struktur, bevaring, arkitektur, historia och läge. Bland dessa utmärker sig några ytterligare för sin speciella karaktär.
Pescocostanzo, heter en mycket vacker liten by som ligger i provinsen Aquila. Den lilla staden är Nationalparken Majellas kulturcentrum. Byn ligger 1400 meter över havsytan och klättrar på Abruzzo högsta platåer. Detta gör Pescocostanzo till en av de högst liggande samhällena i hela Italien. Byn är koncentrerad med sina tätt liggande små hus och få invånare (ca 1500). Trots sitt lilla format är det en plats som är rik på historia, konst och arkitektur.

Den lilla staden ligger inbäddad i ett storslaget landskap, mitt i Abruzzos karga och grönskande vildmarker. Här, gömd i naturens mästerverk öppnar sig en liten värld med monument och kulturarv från barocken och renässansen. Stadskärnan i Pescocostanzo är helt intakt, med antika strukturer och bevarad arkitektur som varelse blandats upp eller restaurerats till moderna byggnader. Denna kombination gör Pescocostanzo till en helt unik plats. Pescocostanzo är dessutom ett centrum för antika hantverkstraditioner med bedårande spetsarbeten, smideskonster, träsniderier och keramik. Utöver det framställs mängder med lokala och närodlade produkter. Denna lilla stad har tack vare sin unika organisation även anpassat sig för turismen genom fina anläggningar för såväl sommar som vinteraktiviteter.

I samma provins ligger Castel del Monte, en by med tusenårig historia. Här har man funnit skrifter som härstammar från 1200-talet. Stadens antika lilla stadskärna är en suggestiv upplevelse med små vägtunnlar, arkader och tornhus. Den antikaste delen ligger innanför en gammal borg som kallas ”Ricetto”.

Castel del Monte ligger inne i Nationalparken ”Gran Sasso – Monti della Laga”. Byns läge mitt i en den storslagna naturen har även lockat utövare av så kallad aktiv turism. Byn är ett viktigt center för såväl friluftsliv som extremsport, men kanske främst för byns antika traditioner inom vallning av får och kreatur, som historiskt har varit att viktigt inslag i invånarnas vardag.
Abruzzo är en helhetsupplevelse av natur, kultur, konst och historia. Färdmedlet för att ta sig mellan Abruzzos byar och städer varierar efter resenärens önskemål. Här finns ridturer, vandringsleder och cykelsträckor, eller varför inte ta sig fram med kajak på forsarna som rinner i Abruzzos hänförande dalgångar.

Rekommenderar varmt: www.visitabruzzo.se

Comments are closed