Just nu är 144 restips publicerade

Barcelona – Inte bara en turiststad

08.25.2012 · Posted in Övriga Europa

Barcelona FC är det enda lag i Europa som sedan starten 1955 varit med i alla årgångar av europeisk fotboll. Klubben har vunnit 17 internationella cuptitlar vilket bara är steget efter Milan som har ledningen med 18 titlar. Klubben grundades 1899 och redan innan den nationella fotbollsligan, som vi känner den, hade startats hade flera cuptitlar vunnits. Under efterkrigstiden och fram till 60-talet hade klubben en fantastisk storhetstid där de vann titel efter titel. Hjälten på plan var den ungerska spelaren Ladislau Kubala som fortfarande av många fans anses vara en av tidernas bästa spelare. Under 90-talet inledde Barcelona FC sin andra storhetstid med att vinna spanska ligan fyra år i rad. Spelare som Josep Guardiola, Ronan Koeman, Hristo Stoichkov och Romario bildade det så kallade ”drömlaget”. Efter en svacka under början av 2000-talet har laget nästan mirakulöst återkommit som ett av världens bästa fotbollslag. Tack vare stor satsning på ungdomsverksamheten i klubben och man kunnat ta in flera egna spelare i laget.

Öppnar museum
1984 öppnade FC Barcelona i likhet med många andra stora fotbollsklubbar ett museum. Idag rymmer det inte bara klubbens troféer utan också ett antal målningar av Salvadore Dali.

Stöttar Unicef
Klubben är inte uppköpt av ett aktiebolag eller någon enskild person. Istället ägs FC Barcelona av medlemmarna som har stort inflytande. Klubben har idag över 1800 supporterföreningar och många av dem finns utanför Spanien. Tillsammans hjälps man åt att rösta fram nyförvärv. Medlemmarna förväntar sig inte bara att klubben ska vinna utan vill se spännande och levande fotboll. Länge höll klubben på reklamfria tröjor men 2007 kunde man se laget bära Unicefs logga på tröjorna. Av matchernas intäkter gick 0,7 procent till Unicefs arbete. FC Barcelona har alltid velat visa att de är mer än en fotbollsklubb. Den som går och ser en match live får inte bara se ett vinnande fotbollslag utan ett lag som gör fotbollen till en konstart. Passa på redan nu och köp en Barcelona biljett där även hotell ingår. Vänta inte för länge för det blir snabbt fullsatt!

Tags:

Comments are closed