Just nu är 144 restips publicerade

Barcelonas sevärdheter

12.03.2018 · Posted in Övriga Europa

Även om Barcelona är den näst största staden i Spanien efter Madrid är det landets populäraste turistort vad gäller storstadsresor och under våren 2010 blev Barcelona det mest välbesökta weekendresmålet för svenskar.

Ett av skälen till att den katalanska huvudstaden blivit så populär är på grund av att Barcelona är en av Europas vackraste städer med flera storslagna byggnadsverk. Många av dessa vackra sevärdheter är skapade av den berömda katalanska arkitekten Antoni Gaudi. Hans största och mest välkända verk är den ofärdiga katedralen Sagrada Familia som finns upptagen på UNESCOS världsarvslista. Sagrada Familia är en av Spaniens populäraste sevärdheter som började uppföras under 1882 men än idag är den långt ifrån färdig. Vid Gaudis död, 1926, var mindre än en fjärdedel av bygget färdigställt och basilikan planeras att bli färdig först år 2026 och det är intäkterna från de miljontals årliga besökarna som bekostar bygget idag.

Ett annat sevärt verk av Gaudi är Parc Güell vilket är Gaudis största verk i Barcelona idag. Parc Güell är en hel park som en gång i tiden var tänkt som ett exklusivt bostadsområde som Gaudi fick i uppdrag att formge. Hela projektet blev ett fiasko och parken överläts till staden Barcelona och har numera blivit en riktig turistattraktion. Parken är full av vackra utsmyckningar i form av till exempel spiralformade torn, trappor, statyer av jättelika ödlor samt mycket mosaik.

Vidare ståtar Gaudi med två berömda byggnader i form av Casa Batlló och Casa Milà. Casa Batlló kallas i folkmun för ”Huset av ben” på grund av den skelettliknande fasaden som utgör de två nedersta planen på huset. Fasaden ovanför består av keramisk mosaik med speciella balkonger och byggnaden har i princip inga raka linjer utan böljande oregelbundna former. Casa Milà kallas i folkmun för stenbrottet på grund av att fasaden helt saknar plana ytor. Huset vilar på pelare som bär upp balkar och därmed har väggarna inte någon bäranden konstruktion vilket gjorde att Gaudi undvek raka linjer i huset och det finns inte två rum i byggnaden som liknar varandra.

En annan klassisk sevärdhet i Barcelona är den 1200 meter långa boulevarden i de centrala delarna av staden som kallas för La Rambla. Här myllrar det av människor hela dagarna och långt in på kvällarna och gatan kantas av gatuartister och konstnärer, caféer, tapasbarer, restauranger och butiker med mera. På kvällarna förvandlas en del av La Rambla till ett prostitutionsstråk.

Poble Espanyol är ett friluftsmuseum som byggdes till världsutställningen 1929 och som skulle visa hur Spaniens olika regioner finns representerade i Barcelona. Det påminner en del om Skansen i Stockholm och här går det att vandra på gator och torg för att se arkitektur och hantverk från olika regioner i Spanien. Eftersom museet ligger på Montjuic berget går det att få en fantastisk utsikt över staden.

Font Màgica är en stor berömd fontän som ligger framför Kataloniens nationella konstmuseum i stadsdelen Montjuic. Fontänen är känd för sina spektakulära ljus och ljudföreställningar som ackompanjerar vattenflödet på kvällarna.

Barcelona har flera vackra och mysiga stadsdelar och torg såsom till exempel Ciutat Vella vilket är stadens äldsta kvarter och centrum i gamla Barcelona. De mest kända kvarteren häri heter el Barri Gòtic och byggnaderna består till stor del av hus som uppfördes under 1700- och 1800-talet. Här finns många trånga gränder och gator som mynnar ut i små mysiga torg med uteserveringar. En annan härlig stadsdel i Barcelona är Barceloneta nere vid hamnen. Här finns en bred och lång sandstrand längs havet som en gång blivit utsedd till den tredje bästa stranden i världen. Längs stranden finns en lång strandpromenad som kantas av butiker och restauranger samt caféer. På kvällarna är detta i regel ett väldigt livligt område under sommarhalvåret.

Comments are closed