Just nu är 144 restips publicerade

Österrikes tio största skidområden

05.31.2017 · Posted in Övriga Europa

Storleken spelar ingen roll… eller? När det gäller pistlängd och pistkilometer pågår en ständig kamp mellan Österrikes största skidområden, där varje meter räknas. En stor fördel med ett stort skidområde är såklart snösäkerheten. Skulle man ha otur med vädret så har man i de största skidområdena fler pister att välja mellan, och därför större chans till snötäckta backar. Vi har listat Österrikes tio största sammanhängande skidområden.

Att storleken är viktig också för liftföretagen, blir tydligt när man ser hur mycket pengar och energi som varje år läggs på uppgraderingar och sammankopplingar. Gondolprojekten i Alperna växer sig allt större, och tack vare moderna och bekväma liftar går det nu lättare och snabbare än någonsin att färdas mellan alptopparna – utan att behöva ta av sig pjäxorna.

Sedan vintern 2016/2017 är Ski Arlberg, med svenskklassikern och partyorten St. Anton i sitt utbud, allra störst med sina totalt 305 pistkilometer. Flera svenska skidresearrangörer har prisvärda erbjudanden dit. Därefter hittar vi SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental och nyligen sammankopplade Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Förutom själva storleken har dessa områden dessutom alla gemensamt att de förfogar över moderna liftar och ett väl utbyggt nätverk av snökanoner.

  1. Ski Arlberg

Total pistlängd: 305 km.

Den alpina skidåkningens vagga, snöeldoradot i Vorarlberg i västra Österrike, är en av Österrikes mest populära destinationer. Inför vintern 2016/2017 växte Ski Arlberg till Österrikes största sammanhängande skidområde. Detta tack vare totalt fyra nya liftar och investeringar som beräknas till nästan 45 miljoner euro. Hjärtat i systemet är den nya liften Flexenbahn, som förbinder Lech-Zürs med Stuben/Alpe Rauz.

Ski Arlberg är känt som ett paradis för freeriders, och totalt finns här 200 km djupsnönedfarter, runt exempelvis St. Christoph, St. Anton och Stuben. I Warth finns även ett övningsområde för lavinsäkerhet.  Men även de som föredrar att hålla sig i de preparerade pisterna får valuta för pengarna. Förutom de många familjevänliga blå njutarnedfarterna i Lech och Zürs finns tävlingssträckor i världsklass under Kapall (2 330 m.ö.h.), och en rad långa dalnedfarter, varav den längsta är 10 km lång och leder från Valluga till St. Anton.

Längs St. Antons gågator vimlar det av lyxiga butiker, mysiga caféer och högklassiga restauranger. På kvällen väntar after ski i världsklass på ställen som ”Krazy Kangaruh” och ”Mooserwirt”, som fått kultstatus.

  1. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Total pistlängd: 280 km

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, eller helt enkelt SkiWelt, är Tyrolens största skidområde. Beläget på ungefär 10 mils avstånd från både Salzburg och Innsbruck, och ca 12 mil från München är det enkelt att ta sig dit. Till områdets mest kända orter hör bland annat Söll och Hopfgarten.

Utmärkande för SkiWelt är den oslagbara infrastrukturen och hur tätt området är sammanbundet.  Området är dessutom känt för sin familjevänlighet, och har flera gånger emottagit utmärkelser för just detta. Totalt finns här 22 skidskolor som erbjuder barnlektioner, och en rad äventyrsområden som exempelvis häxlandet ”Hexenland” i Söll, eller ”Lycko-Hans”-området vid tiopersonersgondolen. Den största delen av nedfarterna i SkiWelt är antingen röda eller blå, men här finns också utmaningar för erfarna åkare, t.ex. i form av den svarta nedfarten Choralpe vid Westendorf, med en lutning på nästan 40 grader. Området erbjuder också Österrikes största kvällsskidåkningsområde, med totalt 10 km upplysta backar.

After ski i SkiWelt ligger inte på samma nivå som i Ischgl eller St. Anton, men i områdets partycentrum Söll kan man festa loss med livemusik och ”jagertee”, i till exempel ”Moonlightbar”, vid Hexenalm eller i ”Salvenstadl”.

  1. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Total pistlängd: 270 km

Sedan vintersäsongen 2015/16 har Skicircus Saalbach Hinterglemm kopplats samman med Fieberbrunn. Tack vare förbindelsen mellan dalarna Glemmtal och Pillerseetal erbjuder skidområdet numera 270 pistkilometer, och är därmed förbundslandet Salzburger Lands största skidområde. Skicircus ligger ca 9 mil söder om Salzburg, medan Innsbruck och München ligger ca 16 respektive 20 mil bort.

Områdets kanske mest kända ort är Saalbach i dalen Glemmtal. Saalbach är omgivet av nedfarter i både söder- och norrläge, vilket ger perfekta snöförhållanden även sent på säsongen. Många väljer att byta bergssida på eftermiddagen, för att maximalt utnyttja de gynnsamma snöförhållandena. Av Skicircus 270 pistkilometer utgörs ca 140 km av blå nedfarter, respektive ca 112 av röda – här finns alltså åkning för både nybörjare och mer erfarna åkare. Fieberbrunn är också känt som ett eldorado för freeriders, och orten är ett av stoppen på ”Freeride World Tour”. Förutom högklassig offpistterräng finns dessutom en freeridepark, som kombinerar offpist med freestyleåkning.

Om man har energi kvar efter en skön dag i skidbackarna väntar after ski i framförallt Saalbach och Hinterglemm. Ett besök på legendariska ”Castello” är ett måste!

  1. Silvretta Arena Ischgl-Samnaun

Total pistlängd: 238 km

Ischgl – en ort som man automatiskt förknippar med after ski i världsklass. Men här i västligaste Tyrolen, ca 10 mil från Innsbruck, finns också ett skidområde som räknas till Alpernas absolut bästa. Själva orten är belägen på 1 400 meters höjd, och liftarna leder ända upp till knappt 2 900 meters höjd. De knappt 238 pistkilometrarna ligger dels på den österrikiska sidan gränsen i Paznaun, och dels på den schweiziska sidan gränsen i Samnaun. I Samnaun finns ca 50 taxfreeaffärer där man kan fynda, och i skidområdets bergspass finns faktiskt Europas högst belägna tullstation, på 2 756 meters höjd.

De välpreparerade, väldigt snösäkra och breda nedfarterna utgörs till största delen av röda pister (ca 142 km), men här finns också mängder av blå backar för mer avslappnad åkning (47 km), samt svarta nedfarter (49 km) för de som söker lite extra utmaningar. De många djupsnönedfarterna ger också fina offpistmöjligheter.

Förutom klassisk after ski i den livliga byn nere i dalen arrangeras varje år ”Top of the Mountain”-konserter på Idalp mitt i skidområdet, där världsartister som Mariah Carey, Deep Purple, Muse och Robbie Williams fått Alperna att gunga.

  1. Serfaus-Fiss-Ladis

Total pistlängd: 196 km

I Oberinntal, ca 10 mils bilväg sydväst om Innsbruck, finns ett skidområde med fokus på de allra minsta. Runt orterna Serfaus, Fiss och Ladis väntar allt från barnskidland till e-buggy-uthyrning och en rad bekvämligheter för både stor och liten. Men också fullärda skidåkare får valuta för pengarna: funsport-utrustning att gå loss med i backarna, snowparker för unga talanger och mängder av panoramanedfarter väntar på alla skid- och snowboardåkare. Av de 196 pistkilometrarna är de flesta blå eller röda.

I olika stugor och barer kan man ta ett glas öl och en bit god mat efter skiddagens slut, och för den som vill ha det mer livat finns after ski i till exempel ”Patschi-Pub” i Serfaus och ”Hexenalm” i Fiss.

  1. Kitzbühel

Total pistlängd: 173 km

Klassiska Kitzbühel ligger i hjärtat av Kitzbüheler Alpen, ca 8 mil från Salzburg och 9 mil från Innsbruck. Hit lockas även många kändisar, och orten är känd som värdort för Hahenkammloppet. Nedför Kitzbüheler Horn, Resterhöhe, Pengelstein och Hahnekamm sträcker sig 173 välpreparerade pistkilometer, bland annat den världsberömda nedfarten „Streif“. Om man vill upptäcka hela området runt Kitzbühel och Kirchberg ända till Resterhöhe kan man ge sig iväg på skidsafarirundan ”Elefantenrunde”, längs vilken man tillryggalägger 35 pistkilometer och 6 000 höjdmeter. För alla fans av offpist finns här 32 km opistade nedfarter.

I Kitzbühels mysiga centrum finns en rad caféer, restauranger och butiker som lockar med shopping och läckerheter. After skin i Kitzbühel är världsberömd. Här kan man festa natten lång på partyställen som ”Londoner” eller ”Stamperl”.

  1. Sölden

Total pistlängd: 144 km

Sölden är kanske inte störst, men kan stoltsera med hela två glaciärer och skidåkning på upp till 3 340 meters höjd. Skidområdet ligger nära gränsen till Italien i västra Tyrolen, ca 9 mil från Innsbruck, och är väldigt mångsidigt. Förutom breda nedfarter i alla svårighetsgrader finns här allt från tävlingssträckor till funparker. En upplevelse värd att rekommendera är den s.k. ”Big3-Rallye”-rundan. Dagsturen tar dig till topparna Gaislachkogl (3 058 m), Tiefenbachkogl (3 250 m) och Schwarzer Schneid (3 340 m), och passar framförallt åkare med god kondition och teknik. Belöningen för den utmanande skidåkningen är fantastiska vyer över det hisnande vackra bergslandskapet.

Sölden brukar kallas Tyrolens after ski-högborg, och det är ett verkigt välförtjänt rykte. Den som har energi kvar efter den fantastiska skidåkningen kan till exempel dansa loss på berömda ”Fire & Ice” eller ”Katapult”.

  1. Zillertal Arena

Total pistlängd: 143 km

Ytterligare ett ytterst familjevänligt skidområde har tagit sig in på topplistan över Österrikes största skidområden. Zillertal Arena ligger i främre Zillertal, ca 8 mil sydost om Innsbruck, eller 20 mil från Salzburg. Sett till antalet kilometer är området nästa lika stort som Sölden, och hit lockas framförallt familjer och de som föredrar lite mindre krävande nedfarter. För de minsta barnen finns en gästlekskola, och för lite äldre fler skidskolor, medan fullvuxna barn kan ge sig iväg nedför Österrikes längsta dalnedfart. Området har också en snowpark och en ”Arena Champion” där man kan mäta sina prestationer i backen.

After ski-nöjet i orten Zell am Ziller är inte lika livat som i till exempel Sölden, men här finns en rad vattenhål för alla partyhungriga – och törstiga! Gör gärna ett besök på de populära uteställena ”Saustad’l” eller ”Krocha Alm”, där nattugglorna häckar.

  1. Mayrhofen

Total pistlängd: 136 km

Några kilometer söder om Zillertal Arena ligger Mayrhofen, som med sina 136 pistkilometer fördelade över två områden bjuder på åkning i alla nivåer. Vid berget Penken finns actionfylld åkning, och vid berget Ahorn väntar lugnare nedfarter. Tack vare en ny lift i form av 3S-Penkenbahn har liftsystemet moderniserats kraftigt, och det är bekvämare än någonsin att ta sig upp till toppen. Den som vågar kan ge sig iväg nedför den svarta nedfarten ”Harakiri”, som är Österrikes brantaste. I ”Vans Penken Park” väntar hopp och hinder i världsklass på alla snowboard- och freestyleåkare. Förutom utmaningar för erfarna åkare finns även en rad breda familjenedfarter och en ny funslope.

I Mayrhofen finns dessutom after ski som lockar gäster från hela världen. Festivalen ”Snowbombing” växer för varje år, och bjuder på berömda artister och DJ:s i toppklass.

  1. Schladming-Planai

Total pistllängd: 123 km

I skidregionen Schladming Dachstein, bara ca 9 mil sydost om Salzburg och därmed mitt i Österrike, ligger 8 skidområden med totalt 232 pistkilometer. En av dem är fyrabergsområdet mellan Hauser Kaibling och Reiteralm, där 123 pistkilometer är sammankopplade utan avbrott. Förutom snösäker skidåkning för alla nivåer finns en rad fördelar för barn och familjer, i form av barnländer, funparker, ”njutningsoaser” med panoramaliggstolar och nedfarter med musik.

Efter att man avslutat skiddagen med ett sista åk nedför någon av dalnedfarterna, kan man avnjuta en bit god mat i någon av Schladmings många barer eller restauranger. Eller varför inte strosa längs gågatorna med sina mysiga caféer. Nattlivet är inte lika livat som i till exempel Sölden, men vid dalstationen för Planaibahn är det after ski till långt in på natten.

Comments are closed