Just nu är 144 restips publicerade

Resa till Grekland eller Kanarieöarna?

12.11.2012 · Posted in Övriga Europa

Då södra europa har drabbats av finanskrisen och skenande statsskuld så är det fortfarande intressant som resmål.

I både Grekland och Spanien, två av de värst drabbade av PIGS-länderna (Portugal, Italien, Grekland, Spanien) har fastighetspriserna fallit. På kanarieöarna och resten av  Spanien  har fastighetspriser fallit med upp mot 50 procent från toppen på vissa håll. I Grekland har fastighetspriserna inte fallit lika mycket, men mycket står tomt så det går lätt att hitta rum att hyra.  Men den generella prisnivån har inte sjunkit så mycket i Grekland då grekerna fortfarande har kvar Euron. Och om man inte känner sig bekväm med att pruta så är det inte alls säkert att vistelsen blir billig eftersom många greker har det svårt och naturligtvis försöker få ut så mycket som möjligt från turisterna.

Det är också svårt att köpa en fastighet i både Grekland och Spanien om man inte har kontakter eller kunskap, så att ta hjälp av en pålitlig advokat på den lokala marknaden är att föredra om man inte vill bli lurad.  I både Grekland och Spanien så är arbetslösheten hög, så även om det är kärva tider och svårt att driva en business på plats kan man hitta billig arbetskraft som företagare.

Många har spekulerat i om Grekland kan komma att behöva lämna euron och införa drachmern. Om så skulle ske så skulle grekland med all säkerhet bli ett billigare land att turista i då drachemrns värde antagligen skulle devalveras.  Men tills så har skett så skulle jag själv välja att semestra på Kanarieöarna om man bara tittar på det ekonomiska.

Men Grekland har mycket annat att erbjuda. Om du vill komma undan från turisttstråken är Grekland det ideeala landet att semestra i. Du kan hitta avskiljda stränder eller hela öar och du kan komma den vänliga lokalbefolkningen mycket nära.  Så om du väljer bort de dyra turiststråken där försäljare och näringsidkare har gjort en business av att lura på turister dyr mat eller dyra prylar och kan hitta en lokal taverna som kanske erbjuder både mat och logi. Då är Grekland helt klart värt att besöka. Även så länge de har kvar euron. För grekerna må ha levt över sina tillgångar, tagit ut för tidig pension osv, men de är fortfarande lika gästvänliga och tillmötesgående som de alltid har varit. Men lär dig gärna lite grekiska. För det är inte alla som kan engelska. Iallfall inte bland den äldre befolkningen.

Comments are closed