Just nu är 144 restips publicerade

Reseguide över Prag

04.25.2018 · Posted in Övriga Europa

Tjeckiens huvudstad, Prag, är en av Europas absolut mest populära resmål bland turister. Staden är full av vackra gamla byggnader och mysiga områden i äldre stadsdelar med berömda monument. Stadens centrum är upptaget på Unescos världsarvslista och Prag får årligen besök av miljontals med turister.

Prag har flera smeknamn och kallas till exempel för ”Staden vid en flod och nio kullar” eftersom floden Vltava rinner igenom den kuperade staden. Den kallas även för ”Staden med de hundra tornen” på grund av alla kupoler, spiror och utkikstorn. Prag har även de smickrande smeknamnen ”Det gyllene Prag” och ”Kärlekens stad”.

Prag är relativt liten för att vara en storstad och de centrala delarna av innerstaden är avstängda för biltrafik vilket gör det tacksamt att utforska innerstaden till fots för turisterna. En del verkar anse att Prag är den mest charmerande och vackraste staden i Europa inte minst för den mysiga miljön i de centrala delarna.

Bland de populäraste sevärdheterna i Prag finns Karlsbron som förbinder Gamla staden med Lillsidan på andra sidan av Vltava. Den 520 meter långa bron byggdes under 1300-talet och är idag öppen endast för gångtrafik. Fram till 1741 utgjorde den statyprydda bron det enda överfartsstället över floden Vltava och vapenvilan under det trettioåriga kriget undertecknades mitt på bron år 1648.

Gamla torget i Prag är ansett som en av världens vackraste öppna platser och det omgärdas av historiska byggnader i massor. Gågatorna och torgen runt omkring med sina uteserveringar fylls av tusentals med turister dagligen. På gamla stadens rådhus på torget sitter den berömda astronomiska klockan som varje heltimme visar en föreställning där bland annat de 12 apostlarnas procession ingår.

När Prag grundades på 800-talet byggdes även den magnifika Pragborgen som ligger vackert på en höjd över Vltava med magnifik utsikt. Trots att borgen har härjats och bränts har den återuppbyggts och bibehållit sina kyrkor, kapell, salar och torn från olika perioder i sin historia. Innanför borgens murar finns massor med sevärdheter utöver kungapalatset i form av kyrkor, kloster och inte minst den så kallade Guldgränden som är en trång gränd med färgglada hus.

Prag har flera vackra och välbevarade gamla kyrkor, till exempel Tynkyrkan vid Gamla stadens torg som härstammar från 1400-talet vari Tycho Brahe ligger begravd. Sankt Nikolauskyrkan är en annan vacker kyrka från 1100-talet vars fasad är full med statyer och den magnifika kupolen är berikad med freskomålningar.

De judiska kvarteren, Josefov, är känd för sina vackra synagogor där Gammelnya synagogan är Europas äldsta synagoga. Området är även känt för den judiska kyrkogården som under 300 års tid var den enda kyrkogård som var tillåten för judar i Prag. Här har människor begravts ovanpå varandra i upp till 12 lager på grund av utrymmesbrist. Det är en spektakulär syn att se alla gravstenar som ser ut att ha placerats ut slumpvis och som tryckts ihop för att få plats på den trånga ytan. Det finns idag över 12 000 gravstenar men det uppskattas att över 100 000 människor ligger begravda på kyrkogården.

I Prag finns det gott om aktiviteter för den intresserade, till exempel har staden ett fint zoo och fullt med museum. Likt andra storstäder finns det en hel del nattklubbar och de klassiska ölhallarna är trevliga att besöka kvällstid. Den som vill shoppa kan bekvämt nå de flesta av stadens främsta butiker då de ligger centralt inom rimligt gångavstånd. Det största utbudet finns hos de stora varuhusen såsom Kotva och Tesco.

Det snabbaste sättet att ta sig till Prag från Sverige är såklart med flyg och från Stockholm är flygtiden cirka 2 timmar. Staden är full av hotell med allt från enstjärniga till femstjärniga boenden och det finns även gott om billigare alternativ för boende såsom lägenhetshotell eller bed and breakfast.

En weekendresa till Prag med flyg och hotell inkluderat kostar i regel från 2000 kronor och uppåt och det finns gott om researrangörer som säljer weekendpaket för intresserade.

Comments are closed