Just nu är 144 restips publicerade

Riga – ett trevlig resmål!

03.06.2015 · Posted in Övriga Europa

Riga är staden som har väldigt mycket med trevlig arkitektur, historia och shopping. Med sina 700 00 invånare är Riga den största staden bland de Baltiska länderna, och dess centrala läge vid floden Daugava gör att staden har ett riktigt guldläge, vare sig det gäller en längre semester eller en weekendresa.

Sevärdheter

En av Rigas vackraste sevärdheter är den gamla stadskärnan, som kallas för Gamla Stan. Riga har en rik historia, och grundades redan 1202 av Albert von Bremen. Staden har under århundradernas lopp blivit influerat av många olika byggnadsstilar, och är särskilt känt för sin stora mängd byggnader skapade i Jugendstil. Den gamla stadens historiska värde är så stort att den fått en plats på UNESCO:s världsarvslista. Det är helt enkelt ett måste, även för den som inte är historieintresserad! Är man sugen på att fördjupa sig i museibesök bör kosan styras till Rigas slott, där två av de största museerna är inhysta. Slottet huseras även av Lettlands president.

För att uppleva Riga till fullo är rundturer till fots det bästa sättet att ta sig runt i staden: i den gamla stadskärnan är det till exempel strikt förbjudet att köra bil. Det finns givetvis även kollektivtrafik i form av både spårvagnar och bussar som går genom hela staden.

Riga har ett stort utbud av kulturella aktiviteter och sevärdheter. Förutom den gamla stadskärnan rekommenderas även ett besök i katedralen som har kommit att bli ett av Rigas mest kända landmärken. Det är den största i sitt slag i hela Baltikum, och dess imponerande orgel har inte mindre än 6768 rör. Även Frihetsmonumentet har en speciell plats i Rigas, och hela Lettlands, historia. Monumentet står 42 meter över marken, och restes 1935 till minne av det lettländska oberoendekriget och de soldater som föll. Den stora betydelsen för hela landet gör detta till ett självklart turistmål.

Shopping i Riga

Rigas shoppingliv bjuder på allt från mysiga souvenirbutiker i Gamla Stan till stora köpcenter med de stora och kända märkena i den mer moderna stadskärnan. Det finns helt enkelt något för alla i Riga! Glöm inte att sedan januari 2014 används Euro som den officiella valutan i Lettland.

Att ta sig till Riga

Att ta sig till Riga görs lättast genom flyg från ett flertal flygplatser i Sverige, eller med färja från Stockholm. Riga International Airport ligger ungefär 1 mil utanför staden och är den mest trafikerade i hela östra Europa. Från flygplatsen till centrum går särskilda flygbussar. Ett annat trevlig alternativ kan vara att hyra bil i Riga, det finns flera trevliga utflyktsmål att göra med en hyrbil!


Vi söker mer material om Baltikum!

Det här är en artikel om Baltikum – ett fantastiskt resmål och det finns mycket att både se och uppleva. Dels har vi huvudstäderna, men du kan också uppleva en landsbygd där tiden tycks ha stått stilla i årtionden. Har du reseberättelser från Estland, Lettland eller Litauen? Registrera dig gärna som medlem här på Resetipsen och låt oss ta del av dina erfarenheter.

Comments are closed