Just nu är 144 restips publicerade

Sevärdheter i Paris

04.17.2018 · Posted in Övriga Europa

Den franska huvudstaden Paris är en världsstad som tillhör världens viktigaste kultur- och affärscentrum. Staden som även anses vara modets och gastronomins huvudstad är ett väldigt populärt resmål för turister från hela världen, inte minst från Sverige.

Det finns gott om berömda sevärdheter i Paris som lockar turister till staden, inte minst världens mest besökta sevärdhet i form av Eiffeltornet. Byggnaden är en av världens mest berömda byggnader och uppfördes under 1880-talet av Gustave Eiffel. Tornet är även stadens högsta byggnad med sina 300 meters höjd, vilket var världens högsta byggnad fram tills 1930-talet. Den som vill gå i trapporna hela vägen upp till toppen behöver ta sig över 1665 trappsteg.

I den franska staden finns även världens kanske mest kända triumfbåge som ligger på Place Charles de Gaulle. Bågen uppfördes på Napoleons order som minnesmonument över segern i Austerlitz 1805 och är ursprungligen ett romerskt monument som rests till segerrika kejsare.  Triumfbågen i Paris är 50 meter hög och 45 meter bred och vackert utsmyckad med skulpturer och historiska texter.

Den gotiska kyrkan Notre-Dame som ligger på en ö i Seine är en annan berömd sevärdhet i Paris. Kyrkan vanhelgades och förstördes delvis under den franska revolutionen men har därefter återskapats. Notre-Dame har blivit känd bland annat på grund av Victor Hugos roman ”Ringaren i Notre-Dame” som handlar om den vanskapta ringaren Quasimodo.

Frankrikes största nationalmuseum, Louvren, som ligger i Paris är världens mest besökta museum. Byggnaden som huserar museet är ursprungligen ett slott med anor tillbaks till 1100-talet. Louvren anses som ett av världens främsta konstmuseum med både antika och moderna verk av berömda konstnärer såsom Leonardo da Vinci och Rembrandt. Bland museets verk finns världens kanske mest berömda tavla, Mona Lisa.

Den berömda avenyn, Avenue des Champs-Élysées, är kanske främst känd för sina teatrar, caféer och lyxiga märkesbutiker samt att den används som paradgata under Frankrikes nationaldag. Avenyn har en egen kommitté som godkänner vilka butiker som får finnas längs avenyn utan att atmosfären ska rubbas och idag kantas avenyn av butiker såsom Benetton, Cartier och Gap med flera. Champs-Élysées beskrivs ofta som den vackraste avenyn i världen och besöks av tusentals stadsbor och turister dagligen.

Paris kanske mest berömda stadsdel heter Montmartre och den ligger på en höjd i norra delarna av staden. Stadsdelen är känd för att ha varit hemvist för massor av kända konstnärer men den är även känd för sina nattklubbar och det rika nattlivet. Den mest kända nattklubben är Molin Rouge med sina shower med bland annat den populära cancan-dansen. Montmartre består även av en hel del pittoreska små gator och gränder som kantas av caféer och restauranger. På Montmartre-kullen ligger även den berömda basilikan Sacré-Cœur.

Paris rymmer även en 25 hektar stor grönskande oas i form av en park som kallas för Luxembourgträdgården. Parken passar utmärkt för den som vill strosa runt i natursköna områden och den ligger runt Luxemburgpalatset och rymmer även en åttkantig damm. Det finns förutom grönområden tennis- och boulebanor i parken samt en hel del statyer och fontäner.

Staden har även två olika zoo, ett mindre som ligger i Jardin des Plantes, och ett större som heter Vincennes Zoo och som ligger i den stora parken Bois de Vincennes, vilket rymmer cirka 180 olika djurarter. Paris har även ett akvarium vid namn CinéAqua som hyser mer än 10 000 olika fiskarter.

Comments are closed