Just nu är 144 restips publicerade

Spa i Budapest

04.04.2018 · Posted in Övriga Europa

Budapest är bland annat känt som Europas spahuvudstad med sina 100 termalkällor med hälsobringande mineralrikt vatten som nyttjas på cirka 50 olika spabadsanläggningar. Här går det att simma runt utomhus i gigantiska bassänger fyllda med varmt vattnet från naturliga källor oavsett årstid. Faktum är att staden har flest termalbad bland världens alla huvudstäder och det är många turister som förlägger sin spa weekend i Budapest.

Den ungerska badtraditionen har anor som sträcker sig 2000 år tillbaks då kelterna härjade i området. Senare byggde Romarna de första termalbaden i det som så småningom skulle bli staden Budapest. De flesta spåren från denna tid är borta men turkarna byggde vidare på termalkällorna under 1500-talet och skapade därmed en badtradition som finns kvar i staden än idag.

De mest kända badhusen i Budapest får anses vara Széchenyibadet och Gellértbadet. Széchenyibadet är en av Europas största spa-anläggningar och inomhus finns flera mindre bassänger och bastus. Här finns flera olika typer av behandlingar att unna sig. Gellért är ett hotell med spa-anläggning som har 13 stycken olika inom- och utomhusbassänger. Även här går det att få hälsobehandlingar och massage.

Vidare finns det ett flertal turkiska bad i Budapest. Király är ett sådant bad som härstammar från 1500-talet och som byggdes av turkarna. Badet skadades under andra världskriget och renoverades sedermera under 1950-talet. Här finns fyra bassänger varav en har ett härligt takfönster i kupolen ovanför bassängen. Ett annat turkiskt bad är Rudas som också härstammar från 1500-talet och som anses vara ett av de vackraste turkiska baden i staden.

Priserna för besök i badhusen i Budapest kan variera. Om det endast handlar om ett besök utan behandlingar kostar det i regel från 100 kronor och uppåt. Ofta behöver besökarna bara betala för hur länge de vill besöka badet. Saker att tänka på vid ett badhusbesök är att vissa dagar är det endast tillåtet med manliga besökare och andra dagar släpps endast kvinnliga besökare in. Vissa bad kan ha strikta regler för klädsel och även regler för om egen handduk ska tas med eller ej. Det kan vara bra att i förväg kolla upp hur reglerna ser ut på de olika badhusen där besök planeras.

Förutom spa har Budapest mycket att erbjuda stadens turister. Här finns gott om kända sevärdheter såsom till exempel den vackra parlamentsbyggnaden. Några fler sevärdheter är slottshöjden med det kungliga slottet, Mattiaskyrkan och Fiskebastionen samt Gellértberget med bland annat Citadellet.

Budapest är ett intressant resmål för den som vill komma iväg på en weekendresa där det hinns med både avkoppling i form av spa samt turistande bland stadens sevärdheter och aktiviteter. För att få en bättre överblick över vad staden har att erbjuda kan det vara nyttigt att besöka någon av de reseguider över Budapest som finns på internet.

Comments are closed