Just nu är 144 restips publicerade

Spännande hotell i London

07.03.2014 · Posted in Övriga Europa

London är en stad jag ofta återkommer till, den ligger nära och har allt man kan önska av en världsmetropol. Vid varje besök i staden försöker jag variera mig och bo på olika hotell i London då jag fascineras av historien många av dessa hotell besitter. I rummen och salarna i dessa anrika byggnader har krig startats och fred slutits. Mindre storslagna händelser har också utspelats och det finns en vardag även här, men man kan ändå känna att det är något speciellt som sitter i väggarna när man vandrar i dessa hotells korridorer. De hotell jag framförallt tänker på är The Savoy och The Ritz London.

The Savoy – Storbritanniens första lyxhotell

Hotellet är från 1889 och anses vara landets första riktiga lyxhotell med saker som elektriskt ljus, elektriska hissar och varmvatten i kranarna, saker vi kanske inte imponeras lika mycket av idag, men på den tiden var det yttersta lyx. Hotellet har jobbat för att behålla känslan av lyx och stängde till exempel 2007 för en tre år lång renovering som ska ha kostat 220 miljoner pund.
Listan på kända personer som har bott på hotellet är lång och innefattar allt från otaliga kungar och skådespelare till mer nutida kändisar. För att nämna några: Charlie Chaplin, Fred Astaire, Bob Dylan, Frank Sinatra och Hugh Grant.
En intressant kuriosa är att gatan fram till hotellet är den enda gatan med högertrafik i hela Storbritannien. Det har att göra med taxibilarna som körde fram gästerna förr i tiden. Då sträckte förarna ut armen genom sidorutan och öppnade dörren till passagerarna bakom dem utifrån, och då var det smidigast att köra på höger sida av vägen.

The Ritz – vallfärdsplats för afternoon tea-drickare

The Ritz öppnade 1906 av César Ritz, en före detta hotellchef på The Savoy som hade blivit avskedad, ett bra svar på den oförrätten. Hotellet tog upp kampen om att vara det ledande lyxhotellet i London. Till exempel installerades en speciell klocka i entrén som dörrmannen kunde ringa i om en kunglighet steg in i hotellet. Det säger lite om ambitionerna herr Ritz hade förr sitt hotell.
Hotellet har även sin beskärda del av historia, till exempel var det här Margaret Thatcher dog 2013 efter att hon hämtade sig efter en stroke.
Och hur var det med afternoon tea? Jo, The Ritz är ett mycket populärt ställe att besöka om du vill avnjuta en riktig afternnon tea på brittiskt vis serverat av handskbeklädda servitörer. Lyxigt som man kan förvänta sig på detta hotell, men glöm inte kavajen hemma.

Comments are closed