Just nu är 144 restips publicerade

Ta färjan i österled – upptäck Baltikum med färjelinjer från Sverige

04.07.2023 · Posted in Övriga Europa

Att resa med färja är ett utmärkt sätt att uppleva Östersjöregionen och dess rika kultur och natur. Med ett antal färjelinjer som ansluter Sverige och Baltikum är det enkelt och bekvämt att utforska Estland, Lettland och Litauen. I denna artikel kommer vi att introducera några av de populäraste färjelinjerna mellan Sverige och Baltikum, och ge dig tips på hur du kan planera din resa.

Stockholm – Tallinn

En av de mest populära färjelinjerna mellan Sverige och Baltikum är rutten mellan Stockholm och Tallinn, Estlands huvudstad. Tallink Silja Line och Viking Line erbjuder dagliga överfarter på denna rutt, med en restid på cirka 16-18 timmar. Ombord på färjan kan du njuta av en mängd faciliteter, inklusive restauranger, barer, taxfree-shopping och underhållning. När du anländer i Tallinn kan du utforska den charmiga Gamla stan, besöka historiska museer och njuta av estnisk mat och kultur.

Karlshamn – Klaipeda

En annan intressant färjelinje som förbinder Sverige och Baltikum går mellan Karlshamn i Sverige och Klaipeda i Litauen. DFDS Seaways och TT-line erbjuder regelbundna överfarter på denna rutt, med en restid på cirka 13-15 timmar. Ombord på färjan finns det bekväma hytter, restauranger, barer och taxfree-shopping för att göra din resa så avkopplande som möjligt. Klaipeda är Litauens tredje största stad och landets viktigaste hamn. Staden är rik på historia och erbjuder ett brett utbud av sevärdheter, såsom Klaipeda slott, gamla fängelset och det charmiga gamla hamnkvarteret. Från Klaipeda kan du enkelt utforska Litauens många natursköna platser, som Curonian Spit och Palanga, eller ta dig vidare till huvudstaden Vilnius.

Stockholm – Riga

En annan spännande färjerutt som ansluter Sverige och Baltikum går mellan Stockholm och Riga, Lettlands huvudstad. Tallink Silja Line erbjuder regelbundna överfarter på denna rutt, med en restid på cirka 18 timmar. Precis som på Stockholm-Tallinn-rutten, erbjuder färjan en rad faciliteter och underhållning för att göra din resa så bekväm och trevlig som möjligt. När du anländer i Riga kan du utforska stadens jugendarkitektur, besöka Rigakatedralen och upptäcka det kreativa kvarteret Miera iela.

Nynäshamn – Ventspils

För den som vill uppleva Litauen och Lettland på samma resa finns det en färjelinje som ansluter Nynäshamn i Sverige och Ventspils i Lettland. Stena Line erbjuder överfarter på denna rutt, med en restid på cirka 8-9 timmar. Ventspils är en pittoresk hamnstad som erbjuder vackra stränder, en charmig gammal stad och ett livligt fiskmarknad. Från Ventspils kan du enkelt ta dig vidare till Litauen med bil eller buss, vilket gör det möjligt att utforska båda länderna under din resa.


Att ta färjan i österled från Sverige till Baltikum är ett enkelt och bekvämt sätt att uppleva de rika kulturerna och vackra landskapen i Estland, Lettland och Litauen. Med flera färjelinjer att välja mellan, inklusive Stockholm-Tallinn, Stockholm-Riga, Nynäshamn-Ventspils och Karlshamn-Klaipeda, kan du skräddarsy din resa för att besöka de destinationer som intresserar dig mest. Oavsett vilken rutt du väljer kan du vara säker på att din resa kommer att vara fylld med spännande upplevelser och minnesvärda ögonblick.

Comments are closed