Just nu är 144 restips publicerade

Tre resealternativ från Roms flygplatser in till centrum

08.15.2013 · Posted in Övriga Europa

Som alla större flygplatser är även Roms flygplatser placerad en bit utanför storstaden. Att man vill hålla de högljudda planen borta från stadskärnan handlar inte bara om ljudnivån utan är också en säkerhetsaspekt. Ciampino ligger söder om staden och har i huvudsak lågprisflyg som flyger till och från denna flygplats. Aeroporto Leonardo Da Vinci (även känd som Fiumcino) är Roms största internationella flygplats.

Men i och med att flygplatserna ligger utanför staden behöver turister som kommer till Rom för världskända sevärdheter använda något ytterligare färdmedel för att ta sig in i stadskärnan.

Direktbuss

Från de bägge flygplatserna går det mycket ofta direktbussar in till centrum av Rom. Hållplatserna är bara mellan 50 och 100 meter från ankomsthallarna och de avgår med täta mellanrum. Att åka buss från Ciampino kostar ca 7 Euro enkelväg och lite mindre än det dubbla för tur- och retur. Från Fiumcino är kostnaden nästan lika. Alternativet att åka buss är det billigaste sättet att ta sig från Roms flygplatser till stadskärnan.

Hyrbil

Ett annat alternativ är att boka hyrbilen vid flygplatsen för att sedan ha den under hela semestern. De som ändå har tänkt hyra bil, för att utforska landet på detta sätt, kan med fördel hyra bilen redan vid flygplatsen. På sidan hyrbilar.nu får du bra jämförelsetips och bokar direkt på nätet. Valfriheten och flexibiliteten blir betydligt större än om man åker kollektivt. Det är visserligen dyrare än att utforska landet via buss eller tåg men de olika färdsätten kan inte riktigt jämföras eftersom man upplever landet från två helt olika perspektiv beroende på hur man tar sig fram.

Tunnelbana/tåg

Den närmaste tunnelbanestationen för ankommande till Ciampino är Anagnina. Från flygplatsen tar man lättast en buss som kostar kring 1 Euro och tar närmare 10 minuter om det är direktbuss. En del bussar kör via Ciampionos stadskärna vilket gör att resan tar dubbelt så lång tid. Att ta en buss till tunnelbanestationen är enkelt då det mycket tydligt är uppmarkerat på bussarna ”M Anagnina”. Det står även om det är direkt eller via staden.

Från Fiumcino går det inte att ta någon tunnelbana men däremot expresståg. Vid flygplatsen finns en tågstation där tågen avgår ca 2 gånger i timmen. Att åka med dessa expresståg kostar ungefär 10Euro och tar ca 30 minuter.

Självklart går det alltid att ta en taxi för de som anser att något av de ovan nämnda alternativen inte passar individens behov. Men de som väljer detta alternativ får betala betydligt mer än de som åker kollektivt.

Comments are closed