Just nu är 144 restips publicerade

Turist i Berlin

10.23.2017 · Posted in Övriga Europa

Tysklands huvudstad har cirka 3,5 miljoner invånare och är en av Europas mest välkända och välbesökta städer. Staden har en väldigt spännande historia och är känd inte minst för att under lång tid ha varit delad mellan öst och väst.

Det finns flera orsaker till att Berlin är ett populärt resmål bland turister då det finns mycket att uppleva och göra i staden. Berlin är en modern storstad med hög puls och ett rikt utbud av kultur, shopping och nöjesliv. Det geografiska läget gör staden till ett perfekt resmål för svenska turister.

Tack vare sin spännande och händelserika historia finns det idag ett stort utbud av sevärdheter för turister i Berlin. Bland kända historiska sevärdheter finns till exempel den klassiska stadsporten Brandenburger Tor som är den viktigaste symbolen för staden. Porten ligger i slutet av den berömda paradgatan Unter den Linden som ofta jämförs med Champs-Élysées i Paris. En annan känd sevärdhet med spännande historia är Checkpoint Charlie som var den mest kända gränsövergången mellan Öst- och Västberlin under det kalla kriget. Den användes från 1945 ända fram till 1990 då berlinmuren föll. Utöver dessa finns det massvis med fler klassiska byggnader i staden såsom till exempel Französischer Dom (franska katedralen), Rotes Rathaus (Röda rådhuset) och Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, ett kyrkomonument som skadades under andra världskriget.

I stadsdelen Museumsinsel i centrala Berlin ligger fem museum som anses tillhöra de mest betydelsefulla i hela världen. De fem museumen består av: Altes Museum som huvudsakligen visar antika föremål, Neues Museum med bland annat ett egyptiskt museum med en stor papyrussamling, Alte Nationalgalerie som har en av de största samlingarna av skulpturer och målningar från 1800-talet i Tyskland, Bodemuseum som bland annat innehåller skulptursamlingar och bysantinsk konst och Pergamonmuseet som är ett arkeologiskt museum som visar fullskaliga rekonstruerade byggnader såsom Pergamonaltaret och den blå Ishtarporten.

I Berlin finns det ett stort utbud av aktiviteter att ägna sig åt vid ett besök i staden. Förutom alla de olika alternativen som finns vad gäller guidade rundturer går det att ta sig runt i staden och utforska den på egen hand. Den som gillar shopping kommer att trivas i Berlin då staden har ett köpcentrum i varje distrikt där det går att hitta det mesta. Det största och mest berömda varuhuset i Berlin heter KaDeWe och är det näst största varuhuset i Europa efter Harrods i London.

Berlin har även ett brett utbud av teatrar som sätter upp berömda musikaler och klassiska teaterpjäser. Nattlivet i staden är beryktat som ett av de allra hetaste i Europa och ibland sägs det att Berlin är staden som vaknar på natten. För barnfamiljer har Berlin bland annat två stycken djurparker att erbjuda. Vidare finns staden representerad i landets högsta fotbollsliga – Bundesliga – med sitt lag Hertha Berlin.

För de som tänkt spendera ett lite längre besök i Berlin kan det kanske vara skönt att lämna storstaden för en stund och bege sig iväg på någon utflykt. Från Berlin går det enkelt att ta sig till de klassiska orterna Potsdam och Dresden. Det finns även utflykter som går till Sachsenhausen koncentrationsläger där det går att uppleva miljön för de grymma händelser som skett där.

Det snabbaste sättet att ta sig till Berlin är så klart med flyg. Flygtiden från Stockholm är cirka 1,5 timmar och från Malmö cirka 1 timme. Det finns många flygbolag som flyger med direktflyg till Berlin och priserna varierar över säsongen.

Det finns gott om hotell i Berlin och det är också den vanligaste formen av boende för turister som besöker staden men det finns även ett rejält utbud av billigare alternativ i form av lägenhetshotell och Bed & breakfast. Hotellen finns utspridda i hela staden och med den väl utbyggda kollektivtrafiken är det inga problem att transportera sig bland annat med stadens två tågnät U-Bahn och S-Bahn.

Comments are closed