Just nu är 144 restips publicerade

Turistguide till Amsterdam

05.13.2013 · Posted in Övriga Europa

Amsterdam är en stad som passar alla typer utav människor. Den erbjuder allt ifrån hårt och intensivt nattliv till lugna kvällar med ett glas rött på någon utav dess många vattenkanaler. Oavsett vilken typ utav semesterresa du är ute efter så kommer med all säkerhet Amsterdam kunna erbjuda dig den!

Staden har en rik historia utav liberalism och nytänkande, detta märks bland annat på den öppna försäljningen utav Cannabis samt det kända ”Red Light District” – stadens sedan länge största bordellkvarter. Tyvärr har staden fått ta emot oförtjänt kritik av att vara ett ställe där varken moral eller sunda värderingar får finnas, och många tror att alla aktiviteter innefattar alkohol och fester.

Detta är felaktigt, faktum är att Amsterdam erbjuder ett mycket rikt utbud i kultur, teater och konst. Det finns fler världskända muséum än vad du kan räkna på fingrarna, och för att inte tala om de underbara och fina parkerna. Arkitekturen är också den enda i sitt slag, det är klassiskt holländskt, nästan som att befinna sig i Astrid Lindgrens värld. Små, färgglada och enkla hus täcker de kullerstensbelagda gatorna och kanalerna bidrar till att skapa en sagolik atmosfär.

Amsterdam erbjuder mycket för turister, exempelvis guidade rundturer (som för övrigt är helt gratis) där staden historia återges och byggnader visas upp. Staden har över 7000 bostäder som klassificeras under kategorin ”historiskt betydelsefulla”, det är fler än någon annanstans i hela Europa! Det finns givetvis massvis med andra aktiviteter och sevärdheter för den som letar, till exempel åka båt i kanalerna, ta det lugnt i parkerna, lyssna på konserter eller kanske ett besök på någon utav kända marknaderna.

Att bo i staden är relativt billigt i Europeiska mått mätt, det finns allt ifrån enkla vandrarhem för 100 kronor natten till majestätiska lyxhotell. De flesta större hotellen och vandrarhemmen ligger centralt belägna och du har gångavstånd till nästan alla sevärdheter och byggnader i centrum. Om du skulle vilja ta kollektivtrafiken för att göra ett besök utanför centrum är det inga problem, hoppa på en spårvagn – enkelt, billigt och smidigt.

Ifall du istället vill röra på benen kan man hyra cykel för en billig peng nästan överallt, och Amsterdam är en av Europas mest cyklistanpassade storstäder! Att susa tillsammans med andra turister och lokalinvånare på sin cykel genom de olika kvarteren är något alldeles speciellt.

Klimatet i Amsterdam är dessutom mycket behagligt under den större delen av året. Sommarmånaderna kan uppleva temperaturer upp mot 25-30 grader i solen, och höst samt vår innehåller behagliga och ljumna dagar – fast med lite färre turister. Egentligen spelar det ingen roll när du besöker Amsterdam, för även under vintern har staden riktigt mycket att erbjuda, trots att det mesta kanske sker inomhus!

Sen sist men något som inte får glömmas är givetvis nattlivet i Amsterdam. Här hittar du några utav Europas största klubbar och dansställen, pubar med inriktningar från världens alla hörn och för att inte tala om coffeshopsen där man får inhandla cannabis över disken. De flesta ställena har öppet till sent på morgonen, många fram till 04:00 – 05:00. Om du letar efter god öl har du dessutom kommit till helt rätt stad, här bryggs bland annat det kända ölet ”Amstel” tillsammans med ett dussintal andra sorter. Du kan även hitta ölcaféer med enormt sortiment och utbud av ölsorter på kran och flaskor – personalen är dessutom mycket kunnig och kan hjälpa dig med förslag och kombinationer.

Så om du inte vet vart du vill åka på semester eller bara är nyfiken på staden – läs om stadens historia, aktiviteter, nattliv och sevärdheter med hjälp av en turistguide till Amsterdam. Mycket välkommen!

Comments are closed