Just nu är 144 restips publicerade

Res till Helsingfors och upplev finsk kultur

03.24.2013 · Posted in Norden

Helsingfors är som ni säkert visste Finlands huvudstad, och även den mest utvecklade, kulturella och internationella staden i Finland. I Helsingfors bor drygt 600 000 människor, och tro det eller ej, men över 6 % av dessa är svenskspråkiga. Många butiksbiträden i staden pratar dessutom svenska, så som svensk turist så kan det löna sig att testa att prata svenska i butikerna, du kan bli positivt överraskad! Men nog om tråkig fakta nu, vad kan man göra i staden?

Att göra i Helsingfors

Shopping i Helsingfors

Om ni märker att ni hör en massa ryska på gatorna i Helsingfors så är det ryska shoppingturister ni hör. Speciellt sommartid är Helsingfors ett av Moskva- och St Petersburgsbornas favoritresemål just på grund av shoppingen, och det ordnas till och med chartrade färjor från st Petersburg till Helsingfors endast för shoppingsugna rika ryssar. Det måste ju betyda att shoppingen är bra i Helsingfors, eller hur?

Du shoppar i centrum av staden i shoppingcentren Kamppi eller Forum om du vill hitta alla de vanliga butikerna som även finns i Sverige. Vi snackar HM, Cubus, Dressman, JC, och så vidare. Denna typen av butiker hittar du också i de större köpcenterna i utkanten av staden, Jumbo och Cello. Där är det lite mindre trängsel, färre tonåringar och fler barnfamiljer. Vill du ha exklusivare butiker så är det esplanaden och Kamp Gallerian som gäller. Dessa är också i stadskärnan, och innehåller lyxigare butiker som Marimekko, Luis Vuitton och andra högbudgetbutiker. Vill du ha nånting mitt emellan, som har allt men ändå känns lyxigt, så skall du testa att shoppa i Stockmann, som också ligger i centrum. Det är en Finlandssvensk butik, där biträdena ofta kan svenska. Det är en mycket stor butik i 8 våningar där du lätt spenderar en dag.

Sevärdheter i Helsingfors

Vad får du inte missa i staden? Det finns en hel del, men de mest självklara utflyktsmålen kommer här:

  • Sveaborg. Sveaborg är en fästning från tiden då Finland var en del av Sverige, den är ute på en ö utanför staden. Dit tar du lätt en färja som avgår var tionde minut, och kollar in fästningen, tar det lugnt på ett cafe, solar och badar, eller går omkring på den rätt stora ön. Helt klart värt att sätta en eftermiddag på!
  • Kyrkorna: Även om Helsingfors bombades hårt under andra världskriget så finns några av nordens vackraste kyrkor kvar, mycket välbevarade. Besök den stora vita domkyrkan och den ortodoxa Uspenski-katedralen, eller varför inte kyrkan som ligger insprängt i ett berg i stadsdelen Tölö?
  • Museer: Det finns naturhistoriska museet, nationalmuseet, Kiasma (moderna museet), och många andra museer att besöka i staden. De flesta har fritt inträde eller kostar bara en spottstyver.
  • Nöjesparker och skoj: Det finns även ett större nöjesfält i staden, Borgbacken heter det. Där finns även Sea-Life, ett vatten-zoo som helt klart intresserar barnen i familjen. Vill de däremot se lejon och apor så bör ni gå till Högholmen, som är ett Zoo ute på en liten ö.

På kvällen då? Vad gör man då? Det är kanske den enklaste frågan att besvara. Man gör som finnarna och ”sitter på terass”. Det betyder att du sitter på en av de otaliga uteserveringarna och samtalar, dricker öl och lyssnar på musik. Det finns hur många uteserveringar som helst i centrum, och de är alla öppna hela våren, sommaren och vissa även på hösten.

Hotell i Helsingfors

Du behöver ju bo någonstans också, eller hur? Hotell finns det hur många som helst av i Helsingfors, och medelpriset är ca 110€. Du hittar billiga hotell från ca 25€ natten, eller riktigt lyxiga hotell för upp till 400€ per natt. Mer om hotell i Helsingfors hittar du på Helsingforshotell.com. Där hittar du också mer utförliga uppgifter om vad du kan göra i staden och var det lönar sig att bo. Du kan även söka och boka hotell på sidan.

Välkommen till Finland säger jag! Hälsningar Jonathan

 

Comments are closed