Just nu är 144 restips publicerade

Semester på Åland

12.03.2012 · Posted in Norden

Åland är en trevlig semester-ö som har en mycket vacker skärgård där havet alltid är nära.

Aktiviteter på Åland

Närheten till skärgården ger möjlighet till flertalet aktiviteter såsom paddling, segling, surfning och långfärdsskridskoåkning. Det finns även möjlighet att dyka ner i havet och utforska ett flertalet välbevarade vrak.

Det är ett utmärkt alternativ för den som gillar att vandra och den som föredrar ett snabbare sätt som cykel skall sägas att det finns cykelvägar på hela Åland och är ett mycket trevlig sätt att utforska Åland.

På somrarna anordnas Rockoff-festivalen som är en välbesökt festival av ålänningar såsom av turister. Varje helg året runt spelas det livemusik i Mariehamn.

I Mariehamn finns tre fina badstränder: Lilla holmen, Gröna udden och Nabben. Här ligger också det året runt öppna badhuset Mariebad, med bassänger både ute och inne, samt en egen sandstrand.

Med så mycket vatten runt omkring är det klart att Åland är ett utmärkt alternativt för den fiskeintresserade. Fiska själv eller med en guide som hjälper dig hitta gammelgäddan.

Fakta om Åland

Åland är en ögrupp mellan Östersjön och Bottenhavet, mellan Finland och Sverige. Åland tillhör Finland men det officiella språket är svenska. Åland är med i EU och har Euro som valuta men Ålands särskilda status i EU gör att tax free-försäljning är tillåtet på resor till och från Åland.

Befolkningen uppgår till strax över 28 000 invånare, varav ca 11 000 bor i den enda staden Mariehamn.

Åland består av 6 757 öar varav 65 är bebodda. Den största ön är Fasta Åland, med en yta av 1 010 kvadratkilometer.

Ta sig till Åland

Det enklaste sättet att ta sig till Åland från Sverige är färjan som går från Grisslehamn eller Kapellskär utanför Norrtälje och tar två timmar. Det finns även flera alternativ från Stockholm, Åbo, Helsingfors och Tallinn.

Det går även lätt att ta sig fram med hjälp av kollektivtrafiken som består av skärgårdsfärjor och bussar.

Här kan du enkelt hitta hotell på Åland som passar dina behov.

Comments are closed