Just nu är 144 restips publicerade

Vilket designhotell gäller i Oslo?

08.12.2014 · Posted in Norden

Om du, som jag, fascineras av inredning och gillar att unna dig lyxen av bo på ett riktigt designhotell behöver du inte åka längre västerut än till vårt grannland Norge, och närmare bestämt huvudstaden Oslo. Men hur är det med utbudet av riktiga designhotell där, och vilket hotell skall man då välja om man väl bestämmer sig för att resa till Oslo? Det skall jag berätta för er här.

Tidigare har staden endast haft ett designhotell värt namnet, Grims Grenka, som jag besökt tidigare, men nu har det alltså kommit en ny herre på täppan. Under 2013 öppnade nämligen The Thief ute på Tjuvholmen, en halvö med tveksamt förflutet men som nu är ett av Oslos bästa lägen mitt i staden. Men först ska vi alltså titta på vad Oslo hade att erbjuda på designfronten innan 2013.

Grims Grenka, Oslos första designhotell

Med några år på nacken kan det kännas som att hotellet kanske skulle behöva en uppfräschning, men designen är fortfarande intressant och smakfull. Kanske inte helt i min smak vad det gäller färgsättning och vissa inslag av vitmålade tegelväggar. Smaken och den uppfattningen är helt min egen, men har man ambitionen att vara ett designhotell att räkna med och om man vill sticka ut och kännas aktuell gäller det att hänga med då exklusiv design är en färskvara. Jag skulle snarare vända mina blickar ut mot Tjuvholmen för att hitta det där lilla extra.

The Thief, ohotad herre på täppan.

Här är det något annorlunda, och konstigt vore det annars. Petter Stordalen har lagt enorma resurser på att få detta hotell till något alldeles extra. Många olika namnkunniga personer har involverats i projektet och hotellet kostade nästan 800 miljoner kronor att iordningställa, slår man ut det på hotellets 119 rum blir det nästan 7 miljoner kronor per rum. Men Herr Stordalen har fått valuta för pengarna och den höga ambitionsnivån har gett utdelning. Hotellet bjuder på smakfull och behaglig inredning, lyxigt och designat men ändå med en hemtrevlig och ombonad känsla. Det är en bedrift i sig, det råder total avsaknad av den kala och strama inredning som ansågs vara yttersta smakfullhet under 2000-talets första decennium.

Självklart har hotellet allt annat man kan förvänta sig av ett hotell i denna klass, restaurang med stjärnkock med mera, men nu är det alltså framförallt designen och känslan jag försöker beskriva, och sammantaget kan jag bara säga att detta är hotellet man skall välja om man vill uppleva smakfull nutida design, för detta är det främsta hotellet i Oslo, och Stockholm med för den delen.

Comments are closed