Just nu är 144 restips publicerade

Resa i Svenskfinland – Jakobstad

04.29.2013 · Posted in Europa, Norden

Som svensk är det lätt glömt att det finns likasinnade svenskspråkiga i grannlandet i öster – Finland. Finlands befolkning består till sex procent av finlandssvenskar, som har svenska som modersmål. Finlandssvenskarna är bosatta längs med kusten i Nyland och i Österbotten. I Österbotten finns svenskarna söder om Vasa till Jakobstad i norr. På dessa ställen klarar man sig mycket väl på svenska, och även om man i Österbotten talar en finlandsvensk dialekt som kan vara svår att förstå, så förstår ortsborna dig och alla kan prata högsvenska för att göra sig förstådda.

Jakobstad – en mysig liten stad nära havet

Jakobstad är ett populärt turistmål bland svenskar på sommaren. Jakobstad består till största delen av svenskspråkiga, så den biten är inget problem. Det lönar sig dock att besöka Jakobstad på sommaren, för då blommar staden upp från sin vinterdvala, och det finns mycket att göra i staden.

I Jakobstad är havet nära, och nästan alla ortsbor har sin egna skärgårdsstuga att fly till ute i havsbandet, där man ofta tillbringar semesterns varma dagar ute bland klippor och skär. Jakobstadsborna utan sommarstuga trivs på Fäboda – sandstränderna vid havet som passar för solbad och lek.

Inne i staden är det också alltid liv och rörelse under sommarhalvåret. Det ordnas marknader på torgen, och mysiga utecafér och restauranger finns det gott om. Ett tips är att besöka Jakobstad näst-sista veckan i juli, då det ordnas Jakobs dagar och den lilla staden sjuder av liv och festliga program hela dygnet runt. Under Jakobs dagar kan man njuta av program som passar alla åldrar och alla intressen – allt från dans och motion till hantverkarglädje.

Hotell i Jakobstad

Om man kommer som turist till Jakobstad så lönar det sig att boka hotell länge i förväg. Hotellutbudet är litet med endast fem hotell, och under sommaren när behovet är stort så bokas hotellen länge i förväg. Vi tänkte därför tipsa om hotell i Jakobstad så att du har den biten fixad i god tid innan din resa!

Hotellen i Jakobstad varierar prismässigt från allt från 50 till 150 euro för två personer för en natt. Hotellen i Jakobstad ligger nästan alla mitt i staden, så att man har nära till händelserna i centrum.

I Jakobstad finns hotell för alla smaker och i alla prisklasser. För den som vill bo lyxigt med bra betjäning kan Hotel Epoque vara ett bra alternativ, och för den som vill bo billigt med mysigt i rum inredda i gammaldags 1950-stil passar Hostel Lilja. Home Hostel Jugend är ett tips för den som vill bo billigt på ett hemtrevligt hostell. Kolla in hotell i Jakobstad för att hitta din egen favorit!

Att göra i Jakobstad

I Jakobstad finns flertalet museum att besöka för den intresserade, och fina trädgårdar för den med gröna fingrar. Nanoq är Finlands enda arktiska museum, och där hittar man isbjörnar och rycks lätt med i historierna om det arktiska livet. I Jakobstad hittar du också Jakobstads Museum, som är ett kommunalt museum med fokus på sjöfart och skeppsbygge.

I Jakobstad finns flertalet restauranger, där alla hittar något i sin egen prisklass. Caféer och pubar finns det också gott om, och nattklubben är välbesökt under helgerna. Jakobstad stoltserar också med de fina trädgårdarna Skolparken och Aspegrens Trädgård. I den sistnämna kan man i caféet njuta av en kopp kaffe i en härlig omgivning.

För den som reser med barn passar kanske FantaSea bättre, som är en vattenpark nära centrum i Jakobstad. Den unge gillar kanske den nya skatepoolen Kulho, som är speciell i sitt slag och mycket omtyckt av skatare.

Kanske Jakobstad eller svenska Österbotten överlag kunde vara nästa resmål? Det finns många mysiga ställen längs med den Finlandssvenska kusten som är riktigt bra resemål för den som inte vill resa långt, men ändå vill se en ny kultur där man bland annat äter örfilar till kaffet!

Comments are closed