Just nu är 144 restips publicerade

Reseguide & turistguide till Moskva

05.27.2013 · Posted in Europa

Europas största katedraler, varma sommardagar på en uteservering medan man hör artister spela musik på gatan, majestätiska och storslagna muséer samt en stad som växer för varje år. Du har precis kommit till Moskva, staden som inte längre är grå och tråkig utan modern, vacker och i sina bästa dagar.

Moskva är Rysslands huvudstad och största stad där det i skrivande stund bor cirka 13 miljoner invånare – vilket gör det till den folkrikaste staden i hela Europa. Staden grundades på 1100-talet och utgjorde initialt bara ett fort, men allt eftersom åren gick så växte staden mer och mer, och under slutet på 1900-talet ökade folkmängden explosionsartat. Idag utgör staden Rysslands kulturella, politiska och ekonomiska centrum med sin egen börs på aktiemarknaden, regeringens högkvarter och många administrativa byggnader samt intuitioner. Härifrån styrs i princip hela Ryssland och alla toppmöten inom många olika militära samt politiska organ har sitt säte här, utöver detta så finns även den största andelen av Rysslands militär belägna i Moskva. Så, med andra ord – Moskva är Rysslands största maktfaktor, och inflytandet ökar varje år i både EU och övriga världen.

Stora satsningar har gjort senaste åren på turismen, bland annat har en hård kamp mot korruptionen bedrivits, kriminaliteten har minskat och prisbilden är inte längre i taket – även fast staden kan vara en dyr plats att vara på. Här finner du som turist toppmoderna transportmedel, goda kunskaper i Engelska bland befolkningen (för att vara i Ryssland), häftiga sevärdheter och ett enormt kulturellt utbud i form av dans, teater, musik och muséum.

Moskva är helt enkelt inte längre den gråa och tråkiga staden som den en gång kanske har varit i många besökares ögon, bara under 2011 besökte 4.5 miljoner turister staden, och stadens sittande ledare har beslutat att närmaste åren investera 30 miljarder kronor i Turismen. Men detta ändrar inte det faktum att staden redan idag har allt och lite till, även om saker såklart kan finslipas.

Sommarhalvåret är den absolut populäraste tidpunkten att besöka Moskva, med massvis av aktiviteter, events och parker att besöka. Temperaturen är behaglig, soltimmarna är bland de högsta i Ryssland och det finns gott om ställen att sätta sig ner på. Ta en kall öl på en uteservering medan du tittar på folk, eller varför inte åk en tur i båt på någon utav kanalerna? Oavsett vilken typ utav semester du är ute efter så kan med stor säkerhet Moskva tillfredsställa dina önskemål.

Under vinterhalvåret är det också populärt att besöka staden, kanske inte fullt lika mycket folk som på sommaren, och priserna är lite lägre – men minst lika mycket saker att se och göra. Trots minusgrader och tjocka kläder är det inga problem att njuta av sin vistelse, sätt dig vid ett bord på en restaurant och beställ in en mustig och värmande soppa med tillhörande dryck. Njut av de låga entrépriserna på muséer och sevärdheter samtidigt som hotellen sällan är fullbokade. Med andra ord har inte årstiden särskilt stor betydelse, och du kommer med största sannolikhet bli helt förälskad i stadens lyster och energi.

Så vad väntar du på? Läs en reseguide och turistguide till Moskva, börja packa väskan och sätt dig på närmaste flyg. Hjärtligt välkommen!

Comments are closed