Just nu är 144 restips publicerade

Se upp för lågprisbolaget Air Berlin

04.10.2013 · Posted in Europa, Generella restips

Se upp för det nya lågprisbolaget AIR BERLIN. Skall ni ut och resa om ni vill undvika samma strul som vi har haft. BOKA INTE MED AIR BERLIN!

Jag och min man Martin bokade vår New Yorkresa via Ving för att fira Martins födelsedag i New York. Dessvärre bokade vi flygresan med Air Berlin.

När vi den 25e på kvällen ankommer till JFK airport är både mitt och Martins bagage försvunna (2 väskor). Vi gör omedelbart en PIR anmälan samt får på begäran ett telefonnummer att ringa av Air Berlins representant, Mr XX, om det skulle uppkomma problem.

När bagaget fortfarande inte kommit oss tillhanda onsdagen den 27 mars försöker vi att ringa Air Berlin ett flertal gånger på det angivna numret men hamnar varje gång hos en telefonsvarare. Vi kontaktar då Vingresor och pratar med Ulrika. Ulrika försöker från sin sida att kontakta Vingresors Air Berlin representant. Air Berlins representant hänvisar dock bara vidare till det s.k. New York-kontoret och hon anser inte att hon har med ärende att göra.

Då vi fortfarande inte kan få tag på någon representant för Air Berlin åker Martin och jag ut till JFK airport i samband med att bolagets Berlinflight anländer för att få tag på någon ansvarig hos Air Berlin. På flygplatsen lyckas vi få tag på en ansvarig chef Mr NN. Mr NN beskriver situationen på flygplatsen som katastrofal och ”disasterrous” då vi inte är de enda passagerare som förlorat bagage. Vi får också kontakt med Mr XX som bl. a. är ansvarig för Air Berlins lost and  found. Mr XX berättar då för oss att:

  1. När bagage kommer på avvägar har han ingen möjlighet att registrera det förlorade bagaget med sitt respektive taggnummer utan ärendet skrivs ned manuell och skickas sedan till Berlin kontoret som sedan handlägger ärendet, -ibland.
  2. Berlinkontorets hantering av bagageärenden lämnar mycket övrigt att önska. De svarar inte på mail, de skickar ofta ”lost luggage” utan de speciella ”RUSH” taggarna. De delger inte New York personalen om/när bagage kommer utan Mr XX måste vid varje ankomst själv gå igenom bagaget ”för att se vad han hittar”.

Vi får dock ett telefonnummer och en mailadress till Air Berlins kundsupport i Berlin.

Torsdagen den 28 mars försöker vi ringa till Air Berlins kundsupport i Berlin men vi fastnar antingen i telefonkö eller nås av telefonsvarare. Vi ringer nu på nytt till Ving och pratar med Ulrika som igen tar kontakt med Vings Air Berlins representant. Representanten hänvisar nu till ett ärendenummer. Att söka förlorat bagage på taggnumret som är den gängse praxis i hela världen duger inte för Air Berlin. Vi ringer åter till telefonsvararen hos Air Berlin på JFK. Efter endast sju samtal och ca fem timmar senare återkommer Mr XX med ett ärendenummer.

Fredag den 29 mars helgdag och inga väskor. Vi mailar nu till Air Berlins uppgivna mejladress för kundsupport i Berlin. Vi möts av ett automatsvar att personalen är ledig.

Eftersom det är långfredag ringer vi till Vings nödnummer och får tala med Ingela. Ingela kontaktar Air Berlins representant. Representanten kan nu via det s.k. ärendenumret se att vi har förlorat vårt bagage (!)  men väskornas taggnummer kan hon inte se. Hon har naturligtvis ingen aning om var vårt bagage kan vara. Representanten bekräftar att ca 7-8 personer förlorat sitt bagage på flighten mellan Berlin och JFK den 25:e mars. Vart dessa väskor har tagit vägen vet man inte.

Ingela ringer även SAS på Arlanda men de kan inte hjälpa till men de bekräftar den bild som vi nu har om Air Berlin.

Sen fredagkväll ringer Mr XX till våra respektive telefonsvarare och meddelar att Air Berlin nu har hittat de försvunna väskorna på Air Berlins flygplats Tegel. De har varit på Tegel sedan i måndags…

Vi ringer tillbaka till Mr XX telefonsvarare och meddelar att vi kommer att lämna New York med kvällsflighten den 30 mars.

På lördag eftermiddag ringer Mr Omar upp och meddelar att väskorna nu är på väg till JFK. Då vi skall resa hem med samma plan möter vi upp Mr XX på JFK där han tullat ut bagaget sedan skickas de ”nytaggade” väskorna tillsammans med oss och en för tillfället nyinköpt väska till Arlanda.

På väg ifrån gaten på JFK ser vi hur en ung man hugger tag i Mr Omar. ”Have you seen my luggage” säger han.

”No ” säger Mr XX ” Why don’t you come back tomorrow”.

Det är uppenbart att för att pressa sina kostnader så följer man inte gängse rutiner för bl. a. bagagehantering. Man nonchalerar och sina resenärer och tar synnerligen lätt på de klagomål som kommer in.

Vi ringde ett mycket stort antal gånger till AIR BERLIN dessutom hjälpte VING till i jakten på ansvarig personal Hade så inte varit fallet hade vi aldrig fått tillbaka vårt bagage då uppgivenheten hos AIR BERLINS egen personal verkade vara mycket stor.

Comments are closed