Just nu är 144 restips publicerade

Eksjö – en unik trästad

04.20.2015 · Posted in Sverige

Eksjö är en mycket väl bevarad trästad med anor ända från 1400-talet då de fick sina stadsrättigheter av den dåvarande regenten Erik av Pommern. Idag är Eksjö en välbesökt turistort och sommartid kommer busslaster med tyska, engelska och så klart framför allt svenska turister hit för att insupa den unika atmosfären. Eksjö är också en klassisk militärstad och många svenska män har gjort sin militärtjänstgöring här. Regementet Ing 2, eller Göta Ingenjörregemente som det fullständiga namnet är, finns fortfarande kvar, medan I12, sedan några år tillbaka är nedlagt som en del i nedbantningen av det svenska försvaret.

Eksjö ligger på det småländska höglandet (eg. Sydsvenska höglandet), och förmodligen är det den strategiska placeringen som har gjort att staden från första början kom till. Som så många andra städer började det som en handelsplats som sedan växte till en permanent stad. Hela staden brann ner i mitten av 1500-talet, men byggdes upp igen. Dock inte på exakt samma plats utan staden flyttades ca en halv kilometer av okänd anledning.

För den som intresserad av historia så finns här massor av spännande platser att besöka. En bra start är det lokala muséet som på ett pedagogiskt och överskådligt vis tar oss med genom århundradena. Här finns också en mycket intressant militärhistorisk utställning!

Den pittoreska stadskärnan är i mångt och mycket bevarad sedan 1500-talet och kullerstensgränderna för tidvis tankarna till Gamla stan i Stockholm. Sedan länge har dock oxkärror och karoliner fått ge plats åt butiker, restauranger och caféer.

Eksjö julmarknad

Turismen här är givetvis störst på sommaren, men även i juletider styr stora turistskaror sin kosa hit. Julmarknaden lockar varje år tusentals besökare och det brukar bli en väldigt mysig stämning i de smala gränderna och på de många innergårdarna. Som alltid, när det gäller julmarknader, så har marknaden sitt huvudfokus på hantverk och alla de delikatesser som hör julen till.

Eksjö stadsfest

En annan människomagnet är stadsfesten som arrangeras i augusti varje år. Eksjö stadsfest har lyckats bra med att locka den svenska artisteliten och den musikintresserade kan hitta många godbitar, nästan oavsett musikstil.

Comments are closed