Just nu är 144 restips publicerade

Turistattraktioner i Gävle

03.20.2015 · Posted in Sverige

Vad har Gävle att erbjuda sina turister? Vilka attraktioner finns här som gör att man stannar till några dagar i denna kuststad istället för att bara fortsätta norr eller söderut? Självklart beror allt på vilket intresse man har men några av de turistattraktioner som finns är följande:

Bönan – Det lilla och pittoreska fiskelägret ca 1 mil utanför Gävle har blivit synonymt med Gävle. Detta inte minst på grund av att man kan köpa färsk fisk här och då framförallt böckling. Detta är rökt strömming och är något som inte går att köpa i speciellt många andra städer. Just fisket är vad som genomsyrar den lilla ”byn” Bönan. Här finns flera restauranger varav en är en ren fiskerestaurang och den andra ligger precis vid havet och bjudet på en magnifik utsikt. Utsikt är även något man kan få från Bönans fyr. Denna var länge öppen för allmän beskådan men öppnas idag enbart vid bokningar.

Den som vill köpa med sig till ”havskänsla” bör absolut besöka den lilla butiken som ligger i närheten av fyren och som bjuder på heminredning i marin stil.

Bocken – Varje år går affärsmännen på söder ihop och finansierar en mäktig halmbock som reses upp på Slottstorget. Detta är världens största halmbock och med ljus hornen är det verkligen en attraktion som skapar julstämning i staden. Det är även väldigt många som vill ta en selfie framför bocken och då inte minst utländska turister.

Däremot brinner bocken nästan varje år så för den som vill se bocken är det en rekommendation att komma till Gävle i samband med skyltsöndagen. Den dagen brukar bocken ”invigas” och sedan väntar många Gävlebor med spänning på om den kommer att brinna upp eller inte innan julafton.

Att bocken så ofta brinner upp har varit inspiration till en av Gävles mer populära restauranger som ligger precis på Stortorget – Brända Bocken.

Boulongerskogen: Detta är stadsparken i Gävle som sträcker sig jämns med Gavleån. Boulungerskogen är mycket populär hos gävleborna och det är lätt att förstå varför. Men snirkliga små gångvägar, broar och vattendrag är det en mysig park att bara vandra runt i. Samtidigt är det många joggare som tar en vända på Hälsans Stig som går runt hela parken och gympasugna kan vara med på gratispass som Friskis och Svettis anordnar.

Barnen leker i någon av de stora lekparkerna medan föräldrarna troligtvis mest ser fram emot en fika i caféet i närheten av minigolfen. Här finns alltså något för alla. Självklart är det mest folk här på sommaren men med vinterkläder på är det ändå många joggare som trotsar vinterkylan och joggar sig varm i parken.

Comments are closed