Just nu är 144 restips publicerade

Appar som guidar på semestern

03.11.2015 · Posted in Generella restips

Då de allra flesta har tillgång till internet på dagens telefoner har utvecklingen av appar som guidar på semestern ökat avsevärt.  Till viss del har dessa appar till och med konkurrerat ut den klassiska kartan som ska guida turisten till resmålet. Appar används inte bara till att hitta rätt utan även att ge nyttig information väl framme vid resans mål.

Resa till staden

Att hitta rätt är aldrig lätt. I alla fall om man ska försöka läsa en karta. Men det behövs inte längre då dagens appar guidar med hjälpa av GPS. Så länge man har tänkt att åka inom Sverige är detta ett utmärkt sätt att hitta rätt. Däremot bör man vara mer försiktig utomlands då roaming kan medföra rejält höga kostnader.

Exempel på app som hjälper till att hitta rätt är Hitta vilket är en app utformad mot sidan hitta.se

Resa inom staden

Väl framme på resmålet tar andra appar över. Den som turistar i Stockholm kan ladda hem SL-appen som visar var de olika tunnelbanelinjerna går och vad biljetterna kostar. Många appar är specialinriktade på en viss sorts fakta. Detta exempelvis tunnelbana, var restauranger finns eller appar som gör det enkelt att boka hotellrum. Andra är bredare och ger en överblicksbild över staden. Ett exempel är iBerlin som är utgiven av Berlins turistförmedling. Appen har information om en mängd platser i Berlin. En mängd turistattraktioner presenteras. När man sedan klickar på vald attraktion öppnas dess hemsida där man kan läsa vidare.

Turistattraktionen:

Även när det kommer till museum och andra turistattraktioner fyller appar idag en stor funktion. Flera museum har övergått från att erbjuda ett flertal guidade visningar per dag till att erbjuda en gratis app som går att ladda hem.  Detta även om dessa två sätt att guida besökarna på museet även många gånger finns sida vid sida. Ett exempel är Vasamuseet där besökarna antingen kan gå på en guidad visning med en guide eller ladda hem en guidning till telefonen och själv gå omkring och titta på det mäktiga fartyget.

Lär känna staden:

Stadsvandringar är alltid ett populärt sätt att lära känna en stad. I likhet med museum, som nämns ovan, kan dessa genomföras med guide. Men man kan lika gärna ladda hem en app som man lyssnar på i den takt man själv har tid och lust.

En app inom denna kategori är ”Stadsvandring Kristinehamn” som kostar 49kr och bland annat går att ladda hem via AppStore.

De flesta appar finns för iOS och Android och laddas därmed hem från Appstore eller Google Play.

Comments are closed