Just nu är 144 restips publicerade

Att resa för lånade pengar

12.04.2020 · Posted in Generella restips

Ibland kan det vara lockande att boka en resa, trots att man egentligen inte har råd. Men att låna till en resa är något som jag verkligen skulle vilja avråda från.

Att komma iväg till solen under den tiden då det är som allra mörkast här hemma i Sverige är något som många drömmer om. Och har man bara råd, så är det absolut inga konstigheter med det. Passa på att njuta på annan ort när snön ligger djup och termometern visar på alldeles för många minusgrader.

Idag kan man få ett lån till väldigt bra ränta om man har ett gott kreditbetyg. Men jag tycker ändå inte att det är något bra idé att låna till att resa. Den största anledningen är att resan inte är något som varar speciellt länge. Men när du kommer hem till Sverige igen så finns ju så klart skulden kvar. Det är inte speciellt kul att i efterhand betala av på ett lån när resan redan är gjord. Visst, du kan ha många fina minnen kvar som du kan bära med din under väldigt lång tid, men det är klen tröst när fakturan från banken kommer.

Det enda undantaget som jag kan komma på är om du vet att du kommer att få in pengar inom en ganska snar framtid. Då kan man använda lånet som ett ”förskott” och sedan betala av det så fort man får sina pengar. Det kan ju handla om ett arv, en bonus från jobbet eller en skatteåterbäring.

När du får ett erbjudande om att låna pengar för att ”förverkliga dina drömmar”, så bör du vara återhållsam. Det finns tillfällen när det kan vara motiverat, men generellt sett är det något du ska undvika. Kavla istället upp armarna och börja spara till din drömresa. Den stora fördelen med att resa för egna pengar är du inte sitter kvar med några sura skulder när du kommer hem, utan kan njuta av alla fina minnen med gott samvete.

Comments are closed