Just nu är 144 restips publicerade

Låt världskartan ge dig nya reseperspektiv

01.25.2016 · Posted in Generella restips

Måste en världskarta vara exakt lik en annan världskarta bara för att det är samma jord som avbildas? Absolut inte. Den som vill få lite mer perspektiv på världen och se världen på ett nytt sätt kan köpa in världskartor som visar helt unika vinklar. En sida som har byggt upp ett bibliotek av dessa kartor är TwistedSifter.com.

Varför inte lägga fokus på Storbritannien och deras, under vissa tider, aggressiva utrikespolitik? En av de världskartor som presenteras på sajten har i alla fall detta perspektiv. Här är alla länder som England INTE någon gång har invaderat markerade. Det är förvånansvärt få.

Några andra roliga varianter är:

Google Streets – En världskarta som visar upp var Google Streets fungerar. Perfekt för den som planerar semestern och inte vågar eller vill fråga sig fram mot resans slutdestination. Däremot får man komma ihåg att Google hela tiden utvecklar tjänsten. Detta medan kartan är som den är oavsett vad som händer. En risk är att den blir ålderdomlig relativt snabb.

Utan avstånd – För miljoner år sedan satt alla kontinenter ihop i det man kallar för Pangea. Denna karta visar hur det skulle kunna se ut om världsdelarna inte åkt isär utan fortfarande varit en del av denna stora enhet.

McDonalds – Hamburgarkedjan som gett upphov till ett unikt index, Big-Mac Index, finns i mängder av länder. Men inte alla. Kartan visar vilka länder som har McDonalds och även vilka som har flest restauranger. Att USA skulle vinna denna topplista var kanske inte oväntat. På andra plats kommer Japan.

Namnkartan – Istället för att sätta ut huvudstäder har man valt att sätta ut ländernas mest vanliga namn. I Sverige är det Andersson, Norge har Hansen och England har Smith. Kan även vara kul att enbart titta på namnet och försöka gissa vilket namn som hör ihop med vilket land.

Utan meter-systemet – Varför det är viktigt att veta vilka länder som inte använder sig av metersystemet är inte helt lätt att veta. Men den som är intresserad av detta kan köpa världskartan med detta syfte. Det är inte mer än en handfull olika länder men däribland USA vilket gör att det är relativt många personer på jordklotet som faktiskt har ett annat mätsystem.

Var kör vi? – Helt enkelt är det inte att plötsligt köra på vänster sida istället för höger. Tycker du det verkar svårt så undvik helt enkelt de länder som har vänstertrafik. Det är enkelt då det finns en världskarta som delar upp världen i höger/vänstertrafik.

Comments are closed