Just nu är 144 restips publicerade

Res säkrare – tips och försäkringar

08.17.2013 · Posted in Generella restips

Lika självklart som det är att packa ner pass och biljetter när man ska åka på en resa borde det vara att tänka på säkerhetsaspekten och packa saker utifrån den. Dessutom är en giltig reseförsäkring ett nästintill måste. Exakt vilka saker man ska ha med sig för att göra resan säkrare är självklart beroende på vem man är och var man ska åka. Men några generella tips finns alltid att ge. Detta både när det gäller sakerna och försäkringen.

Reseapoteket bör stå högt upp på säkerhetslistan. Att behöva kommunicera med den personen som står bakom apoteksdisken med kroppspråk för att förklara vilken åkomma man har känns aldrig tryggt. Särskilt inte om de tar fram en burk med piller som du inte har en aning om vad det är.

Ska resan gå till soligare länder är solskyddet extremt viktigt. Visserligen går det att köpa på plats men det är dumsnålt att tänka att det första man kommer att stöta på i det nya landet är en affär som säljer solskydd.

De två ovan nämnda punkterna är de flesta svenska mycket noga med. Däremot är det inte lika många som tänker på säkerheten kring resedokumenten. Vad gör du om biljetten försvinner eller passet blir stulet? Det bästa är att ta bilder på passet och på alla andra resedokument och sedan maila till sin egen mailadress. På så vis finns de tillgängliga bara det finns internet samtidigt som de inte behöver ligga som kopior i din väska.

Ska resan gå till ett land som ofta har oroligheter är det även smart att kolla säkerhetsläget i landet via UD:s hemsida. De ger uppdaterad information om olika länder samt kan även ge rekommendationer att inte besöka vissa enstaka länder. Dessa rekommendationer kan förändra sig vecka från vecka så det lönar sig att följa utvecklingen på hemsidan.

När det gäller försäkring är det framförallt en sak man bör kolla upp. Detta är om hemförsäkringen täcker hela den reseperiod man är borta. Med hemförsäkringen får du normalt sett ett grundläggande reseskydd vilket skyddar mot oförutsägbara utlägg som behöver göras för tex sjukhusvistelse utomlands. Men som alla försäkringar har även denna en begränsning. Oftast gäller den endast resans första 45 dagar. Ska man vara borta längre måste en individuell reseförsäkring tecknas. Det finns även de som tecknar denna ändå, trots skyddet genom hemförsäkringen. De som gör det vill ha en ytterligare trygghet inom något område. För de flesta räcker hemförskringen men är du osäker så kontakta ditt försäkringsbolag och fråga vad denna försäkring kan ersätta.

Comments are closed