Just nu är 144 restips publicerade

Sola med måtta!

08.07.2012 · Posted in Generella restips

Det är väldigt lätt hänt att man som blek svensk kastar sig i solstolen och lägger sig och pressar flera timmar redan första dagen på solsemestern. Glöm dock aldrig bort att det är farligt att bränna sig i solen! Det kan i värsta fall ge dig en typ av hudcancer som kallas för Malingt Melanom. Det finns alltså all anledning att vara försiktig.

Det är väldigt lätt att glömma bort att skydda sig mot solens farliga UV-strålning. Speciellt utomlands när du kanske dricker alkohol i samband med att du vistas i solen, samt att du inte är van vid den starka solen.

Hur ska man sola då?

Det viktigaste tipset är att du smörjer in dig med en bra solskyddsfaktor. Första dagen på en solsemester vid exempelvis medelhavet bör du använda en hög solskyddsfaktor och efterhand som du vänjer dig vid solen kan du byta till en creme med lägre solskyddsfaktor. Använd ditt sunda förnuft och ligg inte för länge i solen. Var speciellt noga med att smörja in utsatta punkter som till exempel näsan. Det är också bra att skydda sina ögon med ett par bra solglasögon. Kontrollera bara att de inte släpper igenom UV-strålningen. Det brukar stå på själva glasögonen eller på dess förpackning.

Här hemma i Sverige så är det den tidiga vårsolen som är allra farligast. Den största anledningen till det är att vi då är helt ovana vid solens strålar. Vi har dessutom längtat länge och vi tar gärna av oss tröjan för att njuta lite extra av den härliga solen. De första dagarna bör du absolut inte vara i solen mer än ett par timmar. Sen är det klokt att åtminstone ta på sig en t-shirt.

Malingt Melanom som är en typ av hudcancer bryter ut ca 30 år efter att du har ”fått” det. Bränner du dig för mycket nu och är i 30-årsåldern så kommer kanske cancerbeskedet lagom till pensionen. Ett bra tips är att vara vaksam på födelsemärken och leverfläckar. Om de växer eller ändrar form ska du genast besöka en hudläkare som kan kontrollera om det är ett tidigt stadie av hudcancer.

När du reser utomlands är solen betydligt starkare än vad den är här hemma i Sverige. Då är det ännu viktigare att man skyddar sig på ett bra sätt. Alla vill bli bruna, men om du blir röd och bränd så har du varit för länge i solen!

Njut gärna av solen, men gör det i små portioner. Vi mår bra av att bli bruna, men om du bränner dig kan du betala ett dyrt pris längre fram i livet.

Comments are closed