Just nu är 144 restips publicerade

Tåg – framtidens färdmedel

03.10.2015 · Posted in Generella restips

Det finns många fördelar med att åka tåg jämfört med att åka till exempel bil. Det blir i alla fall billigare om man tar kostnaden för att äga bilen i beaktning. Tänker man bara på bensinkostnaden så är det däremot inte säkert att tåg blir billigare. Men om man jämför priser på tågbiljetterna och bokar i tid så blir tåg ändå oftast billigare.

Men den största fördelen med tåg är nog ändå friheten att kunna göra saker under resan. Visst kan det vara bekvämt och skönt att åka bil, men tiden i bilen blir bara dötid som man inte kan använda till något annat. Åker man då istället tåg så kan man plugga, läsa, jobba, planera och mycket annat som man då slipper göra då man kommer hem. Så speciellt om man till exempel pendlar så sparar man mycket tid genom att åka tåg istället för bil.

Dessutom så finns det en annan stor fördel med att åka tåg. Nämligen de små och i vissa fall nästan obefintliga utsläppen av koldioxid med mera, och i ett samhälle som vårt, där miljöproblem mer eller mindre har blivit en del av vardagen så är varje grej man gör för att gynna miljön ett steg i rätt riktning. Och att välja att åka tåg istället för bil är minst sagt bra för miljön.

Om man bortser från alla objektiva och hårda fakta så finns är ändå tågets främsta fördel det sättet man transporteras på. Till skillnad från att resa med bil så ser man inte bara vägar och andra bilar. När man åker med tåg så åker man bokstavligen genom naturen och man ser oftast inte en bilväg alls. Det är därför högst njutbart att bara susa fram och låta drömmarna sväva iväg när man tittar ut över ängar, skog och slätter. DET är enligt mig den största fördelen med tågresor.

Tågets främsta konkurrenter för privattrafik är buss, bil och flyg. I jämförelse med dessa är bussresor oftast billigare men kan kännas mer obekvämt med mindre sittplatser samt en tråkigare resmiljö. Bil är oftast smidigast då man kan ta sig direkt från A till B utan att vänta men har nackdelen att man måste köra själv och inte kan slappna av eller göra andra saker under resan. Det är ofta också dyrare om man åker själv. Flyg kan ibland vara billigare än flyg och går snabbare över längre sträckor men har en stor nackdel i att flygplatserna numera är ganska struliga att ta sig igenom med säkerhetskontroller och väntan. Flyg är också tillsammans med ensamkörande i bil stora miljöbovar.

Att tågen hela tiden utvecklas är också något som gör tågtrafiken allt mer attraktiv. Dagens tåg är moderna och komfortabla samtidigt som det i hög takt byggs nya högfartssträckor där tåg kan färdas i upp emot 200 km per timme, och på vissa ställen ännu fortare. Det gör att tågen är på väg att även bli ett väldigt tidseffektivt sätt att resa. Många sträckor kan man redan idag åka fortare med tåg än vad man kan om man istället kör bil.

Comments are closed