Just nu är 144 restips publicerade

Planera en långresa i Sydamerika

11.21.2012 · Posted in Sydamerika

Vi vet alla att både Asien och Australien är mycket populära destinationer för långresor, speciellt för studenter och unga vuxna på sabbatsår eller backpacker-resa. Förre väljer att resa till Sydamerika, vilket är synd. Här fins en fantastisk natur att uppleva och en varierad, färgstark kultur. Sydamerika är stort, långt större än Europa i storlek. Dock bor här hälften så många människor som i Europa, vilket betyder att här finns enorma ytor att upptäcka under en resa, såväl berglandskap som skogar. Likaså finns här världsstäder så som Rio de Janiero, Buenos Aires och Santiago, alla väl värda ett besök.

Börja planera

Först och främst är det värt att notera att Sydamerika har 12 självständiga stater. Ta reda på vilka olika visumregler som gäller, hur länge du kan stanna och om utrikesdepartementet har nyheter eller varningar om något av länderna. Efter det kan det vara en god idé att samla in så mycket information som möjligt om transportmedel, kostnader och geografin. Skriv ned allt så att du inte planerar resan på osäkra grunder. Bestäm också hur flexibel du vill vara, t.ex. kan man planera en resa där det ända man vet från början är in- och uteresedatumen och städerna, eller så kan man planera varje steg och förhandsboka transport och logi överallt. Vill man resa med bil eller bara för att få en idé om avstånden är Google Maps ett bra verktyg för att komplettera vanliga kartor. Maps-verktyget kan ge köravstånden mellan alla de större städerna på kontinenten.

Arbeta eller studera

När du börjar planera vilken sorts resa du vill göra finns det förutom resrutten och längden på resan flera andra alternativ att ta ställning till också. T.ex. kan du välja att resa som volontär på en NGO eller andra lokala projekt. Internet har en mängd information om olika volontär-program och möjligheter. Ett annat alternativ är att woffa (WWOOF), d.v.s. bo och arbeta på en organisk gård under en tid. Detta är ett utmärkt sätt att lära känna andra resenärer, lära sig om det lokala jordbruket och samtidigt göra nytta.
Ett tredje vanligt alternativ är att resa till Sydamerika för en språkkurs. Självklart behöver inte språkkursen vara den ända anledningen till resan, utan kan utgöra endast en del av resan. Som ett exempel, lär dig spanska i Bogota, Colombia under några veckor innan du reser söderut. Spanska är det största språket i Sydamerika, efter portugisiska som talas i Brasilien. Vill man lära sig portugisiska finns en mängd språkkurser i Brasilien som kombinerar språkundervisning med brasiliansk dans, matlagning och musik. Ett bra tips på ovana långresenärer är att boka en språkkurs via en svensk språkreseförmedling, och planera sedan resten av resa på plats då skolan kan ge råd och tips som hjälper dig. Flera språkreseförmedlingar erbjuder kurser i Sydamerika för svenska resenärer, bland annat ESL.

På plats

Förutom språket är det bra att familjära sig med lokala seder ganska fort. Hur hälsar man artigt, lämnar man dricks osv. Det gör resan mer bekväm och människor vänligt inställda till dig. Undersök också direkt hur det är med dricksvatten, kan man dricka ur kranen eller ska man alltid köpa vatten på flaska? Ett relaterad tips är att förbereda sig väl om man har speciella krav på sin diet, t.ex. om man är gluten allergiker eller vegan. Skriv då ned allt dom du inte kan äta, på både spanska och portugisiska, så att du kan visa listan på restauranger – än viktigare om du är mycket allergisk mot någonting och inte kan språket flytande. För en längre resa rekommenderar jag också att man köper en billig mobiltelefon på plats, speciellt om man är fler som reser tillsammans, så att man kan hålla kontakt på ett säkert sätt. Trevlig resa!

Comments are closed